Israël bevestigt annexatie op Jordaanoever

Het is de grootste toe-eigening van land door Israël sinds 2014.

De Westelijke Jordaanoever nabij Jericho.
De Westelijke Jordaanoever nabij Jericho. Foto Mohamad Torokman/Reuters

Israël gaat zich een stuk land op de Westelijke Jordaanoever ter grootte van 154 hectare toe-eigenen. Op het land staan verschillende Joodse nederzettingen en het gebied werd al gecontroleerd door Israëlische militairen, maar het zal nu ook tot Israëlisch grondgebied worden uitgeroepen.

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft het nieuws van de annexatie bevestigd tegenover Reuters naar aanleiding van een bekendmaking op de landelijke legerradio. Volgens een woordvoerder is het politieke besluit het land, dat dichtbij de stad Jericho ligt, in te lijven al genomen en is de toe-eigening in zijn laatste fase. Het gaat om het grootste stuk land dat wordt ingelijfd door Israël sinds augustus 2014.

Palestijnen, en een groot deel van de internationale gemeenschap, vinden dat de Westelijke Jordaanoever tot hun grondgebied behoort en dat Israël de gebieden bezet met nederzettingen. Vertegenwoordigers van de Palestijnen hebben de annexatie veroordeeld en noemen het “diefstal van land”. Er wonen op dit moment geen Palestijnen in het gebied.

Correspondent in Israël Derk Walters noemt de timing van Israël “opmerkelijk”, aangezien het plan waarschijnlijk bij westerse bondgenoten in verkeerde aarde zal vallen:

“Het is een opmerkelijke stap van Israël omdat het land al diplomatieke onenigheid heeft met de Europese Unie, de Verenigde Staten, Zweden en Brazilië.”

VS en VN veroordelen actie

Ook de VS en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hebben de annexatie veroordeeld. Ban Ki-moon noemde de actie van Israël een “overtreding van internationale wetgeving”:

“Dit is het tegenovergestelde van de steun die de Israëlische regering publiekelijk uitspreekt over een tweestatenoplossing.”

Vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen sinds april 2014 stil. Sinds oktober vorig jaar is het geweld tussen de twee partijen opgelaaid. 25 Israëliërs en minstens 148 Palestijnen zijn sindsdien omgekomen door steek- en schietpartijen, raketaanvallen en andere misdaden.