Grove reaguurders krijgen weerwoord

Zo’n drieduizend Nederlanders hebben zich verenigd om een positief tegengeluid te laten horen op Facebook. Zij maken zich zorgen over de toename aan hatelijke uitspraken en het bedreigende karakter van pagina’s als Liefde voor Holland en Zeg Nee tegen het AZC waarop mensen hun afkeer van vluchtelingen, moslims en andere minderheden delen.

De vrijwilligers vinden elkaar op pagina’s als Nederland Tolerant en Voor een Nederland zonder haat en leugens. Ze gaan discussies aan maar proberen ook ‘negatieve’ nieuwsberichten te nuanceren en valse cijfers te corrigeren. Daarnaast speuren ze naar racistische of bedreigende uitspraken en melden die bij Facebook en MiND, een meldpunt voor internetdiscriminatie en bij de politie.

Een enkeling neemt contact op met werkgevers van ‘haatzaaiers’ of dreigt ermee bij betrokkenen. „Er is een reservoir aan haat”, en „de discussie verhardt”, zeggen de vrijwilligers. Zoals racisme en gejuich wanneer er doden vallen.

Enkele leden die actief met ‘haatzaaiers’ in discussie gaan, zeggen inmiddels zelf bedreigende privéberichten te ontvangen.

Op de pagina Racisten in de spotlight (voorheen: Racisten aan de schandpaal) is een kleinere, extremere groep mensen actief. Zij verzamelen racistische uitspraken en plaatsen daar de afzender mét profielfoto bij. Die tactiek wordt overigens ook op pagina’s van de tegenpartij gevolgd.

Die tegenpartij beraadt zich inmiddels ook. Zij adviseren elkaar hun Facebookpagina af te schermen. Omdat ‘linksextremisten’ politie en werkgevers benaderen. „Kijk uit!” schrijft de beheerder van Liefde voor Holland, „Op Facebook sta je tenslotte niet in de kroeg.”