Hogere strafeis voor Arnhemse jihadverdachten

Een jaar geleden sprak de rechter de vermeende Syriëgangers nog vrij. Het OM ging in hoger beroep.

Aloys Oosterwijk / ANP
Aloys Oosterwijk / ANP De rechtbanktekening van vorig jaar.

In hoger beroep eist justitie tegen de vermeende Arnhemse Syriëgangers Hakim B. (23) en Mohamed el A. (28) een hogere straf dan een jaar eerder: dertig maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk. Het duo wordt verdacht van het treffen van voorbereidingen om naar Syrië af te reizen en zich aan te sluiten bij de gewapende strijd aldaar. Een jaar eerder eiste het OM nog twee jaar onvoorwaardelijk, maar toen werden de mannen vrijgesproken.

Hakim B. en Mohamed el A. werden in augustus 2013 net over de grens in het Duitse Kleef aangehouden. In gehuurde auto’s vond de politie gevechtskleding, bivakmutsen, legerbrillen, telefoontoestellen, Casio-horloges (ook te gebruiken bij het vervaardigen van bommen) slaapzakken en 15.000 euro cash.

In februari vorig jaar sprak de rechtbank in Arnhem Mohamed el A. en Hakim B. nog vrij. Het OM kon volgens de rechter onvoldoende aantonen dat strafbare feiten zouden zijn voorbereid. Mohamed el A. wilde naar eigen zeggen niet naar Syrië om te vechten, maar zich in een veilig gebied vestigen waar hij als moslim “onder islamitische wetgeving zou kunnen leven”. Hakim B. beweerde dat hij alleen maar op vakantie wilde in Turkije om zijn broer te ontmoeten die in Syrië vecht.

Broers in Syrië

Het OM ging in hoger beroep. De advocaat-generaal vindt dat er voldoende bewijs is om te stellen dat verdachten met geld en goederen onderweg waren naar Syrië, aldus de persverklaring van het OM:

Beide verdachten hadden een broer die al in Syrië waren en namen daar deel aan de gewapende strijd. Het doel was om, eenmaal daar aangekomen, contact te zoeken met hun broers.

Eén van die broers is inmiddels overleden.

Het rapport De jihad beëindigd? van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat donderdag is gepubliceerd stelt dat Nederlandse jihadisten die de komende tijd terugkeren uit Syrië mogelijk geharder en gevaarlijker zijn dan de strijders die tot op heden naar ons land zijn teruggekomen. De NCTV bestudeerde voor dit onderzoek het gedrag van in totaal 24 terugkeerders, onder wie drie vrouwen.

De rechtszaak tegen de Arnhemse jihadverdachten is geschorst tot 4 februari.