Groningers zien geen toekomst meer in bevingsgebied

Bewoners kampen met stress, slaapproblemen en andere psychische klachten. En ze krijgen hun huis niet verkocht.

Een huis in het Groningse dorp Doodstil is zwaar beschadigd door de aardbevingen.
Een huis in het Groningse dorp Doodstil is zwaar beschadigd door de aardbevingen. Foto: Kees van de Veen

De aardbevingen trekken een zware wissel op het leven van Groningers. Een op de drie huishoudens in het Groningse gasbevingsgebied voelt zich onveilig. Bewoners kampen met stress, slaapproblemen en andere psychische klachten. En woningbezitters die willen verhuizen, krijgen hun veelal beschadigde huis niet verkocht.

Dat concluderen onderzoekers van de Technische Universiteit Delft vanmiddag in een woningmarktonderzoek onder bijna 5.000 bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Het gaat om een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de dialoogtafel, het inmiddels gesneuvelde gasoverleg van overheden, maatschappelijke organisaties en gasexploitant NAM.

Sinds de beving bij Huizinge, in 2012, behoort het Groningse gaswinnningsgebied tot één van de minst leefbare regio’s van Nederland. Drie op de tien Groningers willen verhuizen als de leefbaarheid niet snel verbetert, jongeren en hoogopgeleiden voorop. En opvallend: van de woningeigenaren met verhuisplannen wil maar liefst de helft het gaswinningsgebied uit.

Giftige cocktail

De combinatie van krimp en aardbevingen vormt een “giftige cocktail voor de toekomst”, waarschuwen de onderzoekers. Ze pleiten onder meer voor een ruimere opkoopregeling. Nu komen daarvoor alleen woningen in aanmerking die onherstelbaar beschadigd zijn of waarvan de versterkingskosten hoger zijn dan de WOZ-waarde.

Deze regeling moet volgens de onderzoekers ook gelden voor moeilijk verkoopbare woningen in Groningen. Zoals bijvoorbeeld gebeurt in het Noord-Brabantse industriegebied Moerdijk. Daar worden bewoners uitgekocht als ze dat willen. Dat geeft ze lucht, ruimte en perspectief en trekt ook geïnteresseerde kopers van buiten de streek.

Burgemeester: zeer schokkend

Burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren noemt de onderzoeksresultaten “zeer schokkend”. We moeten haast maken met de versterkingsmaatregelen, benadrukt hij. Van de 3.000 huizen die vorig jaar versterkt zouden worden, werden er in december slechts 23 verstevigd opgeleverd. En de in Groningen populaire waardevermeerderingsregeling die het kabinet wil afschaffen, moet wat Ten Brink betreft blijven bestaan. Groningers met meer dan 1.000 euro bevingsschade maken via de regeling aanspraak op energiesubsidie.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (Economische Zaken, VVD) over de Groningse gaswinning. Nu al is een Kamermeerderheid voor het handhaven van de regeling. PvdA-Kamerlid Jan Vos zal een motie indienen om de subsidie voort te zetten.Knipsel