Constitutioneel hof Zimbabwe verbiedt kindhuwelijken

De regel is per direct van kracht: tieners in dat land mogen voortaan pas na hun achttiende verjaardag trouwen.

Dansers in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe.
Dansers in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Foto Jekesai Njikizana / AFP

In Zimbabwe heeft het constitutioneel hof een verbod ingesteld op het sluiten van kindhuwelijken. Dat meldt persbureau Reuters. De regel is per direct van kracht: tieners in dat land mogen voortaan pas na hun achttiende verjaardag trouwen. Het verbod werd unaniem door het hof aangenomen.

Zo kreeg het thema aandacht

De zaak werd voor het hof gebracht door twee minderjarige meisjes die vijf jaar geleden tot een huwelijk werden gedwongen. Loveness Mudzuru and Ruvimbo Tsopodzi moesten allebei op 15-jarige leeftijd trouwen met de man van wie ze zwanger waren geworden. In de rechtszaal verklaarde een van de meisjes, nu 20 jaar, dat haar leven een hel is. Ze noemde het trouwen op jonge leeftijd een vorm van kindermishandeling.

Nu het hof het verbod heeft ingesteld, heeft de advocaat die de vrouwen vertegenwoordigt, erop aangedrongen dat het parlement de straffen op het breken van de wet verhoogt.

Bijna eenderde van de Zimbabwaanse meisjes en vrouwen trouwt gedwongen voordat ze achttien jaar oud zijn. 4 procent trouwt voordat ze vijftien jaar is, schrijft Reuters. Jong trouwen is vaak gewoonte in hun dorp, of het wordt gedaan omdat de lokale religie dat voorschrijft. Vaak raken de meisjes ook al op zeer jonge leeftijd zwanger. De meisjes die jong trouwen, gaan daarna vaak niet meer naar school.

Wereldwijd vijftien miljoen kindhuwelijken per jaar

De VN-Mensenrechtenraad nam vorige jaar een resolutie aan waarin kindhuwelijken werden bestempeld tot een schending van de universele mensenrechten. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden elk jaar wereldwijd meer dan vijftien miljoen minderjarige meisjes gedwongen te trouwen, vaak met een veel oudere partner. Volgens cijfers van Unicef woont bijna de helft van het aantal kindbruiden in het zuiden van Azië.