Gemeente Bernheze krijgt kogelbrief over komst azc

Maandagavond liep een demonstratie tegen het asielzoekerscentrum al flink uit de hand

Maandagavond liep een demonstratie tegen het asielzoekerscentrum al uit de hand.
Maandagavond liep een demonstratie tegen het asielzoekerscentrum al uit de hand. Robin Utrecht / ANP

De gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, heeft woensdagochtend een dreigbrief met een kogel ontvangen. De brief richtte zich volgens de politie tegen de mogelijke komst van een azielzoekerscentrum (azc) in de plaats.

Over de precieze inhoud van de brief worden nog geen mededelingen gedaan. De politie zegt wel er “alles aan te doen om de herkomst van de dreigbrief te achterhalen”. Momenteel wordt technisch onderzoek verricht.

Onrust in Heesch

Vorige week dinsdag stelde B en W van Bernheze voor om een azc te openen voor hoogstens vijfhonderd mensen en maximaal tien jaar. De dag daarop werden er twee dode varkens gevonden op de plaats waar het azc moet komen, bij spandoeken met teksten als ‘Volk zegt nee tegen azc’.

Maandagavond liep een demonstratie tegen het azc flink uit de hand. De Mobiele Eenheid (ME) moest ingrijpen nadat een deel van de betogers het gemeentehuis bestormden. Daarna werd er met onder andere vuurwerk naar de politie gegooid. De gemeente Bernheze gaf in de loop van de avond een noodbevel af, om de mogelijkheden van de politie om in te grijpen te verruimen.