Geëngageerd cabaretier, moralist die met bijtende satire grappen maakte

Sieto Hoving (1924-2016)

Cabaretpionier die in de geest van Kurt Tucholsky werkte.

Sieto Hoving
Sieto Hoving Foto ANP

Tingel Tangel bestaat nog. Het theatertje dat in 1958 door de beginnende cabaretier Sieto Hoving werd geopend aan de Postzegelmarkt in Amsterdam, is er nog steeds. Het draagt al sinds 1989 de naam Betty Asfalt Complex, maar van binnen is het vrijwel onveranderd gebleven – met het minieme podiumpje en het piepkleine zaaltje, waarin Hoving ruim drie decennia lang geëngageerd cabaret voor fijnproevers liet zien.

Sieto Hoving was een pionier die cabaret maakte naar het voorbeeld van vooroorlogse Duitse intellectuelen als Erika Mann en Kurt Tucholsky. Hij stierf gisteren, 91 jaar oud.

Nadat hij was begonnen als acteur, begon hij in de loop van de jaren vijftig een cabaretgroepje, als tegenhanger van de grootheden Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans. Hoving kon wel amuseren – mede dankzij het komische talent van zijn vrouw Marijke – maar wilde boven alles onvervalst commentaar leveren op wat zich destijds in de wereld afspeelde. Met bijtende satire en rake ironie behandelde hij hete hangijzers als het militarisme, het kapitalisme, de wonden van de oorlog, het politieke gekrakeel en een toen nog nauwelijks besproken onderwerp als het milieu. Zo gaf hij, als moralist met een malicieuze ondertoon, het Nederlandse cabaret een scherpte die destijds niet gebruikelijk was.