Friese ijveraar voor ‘gekke schilders’

Hij was oprichter en eerste directeur van het Friese museum Belvédère.

Foto Sake Elzinga

Een van de belangrijkste promotors van de eigenzinnige Friese beeldende kunst, Thom Mercuur, is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Friesland. Mercuur was de oprichter en eerste directeur van het museum Belvédère dat in 2004 in Oranjewoud, bij Heerenveen, door koningin Beatrix geopend werd. Zo’n veertig jaar lang had Mercuur koppig geijverd voor zo’n museum voor eigentijdse kunst in Friesland. „Ik wil dingen laten zien die elders in kelders liggen,” zei hij destijds tegen NRC. Hij kon er zijn voorkeur voor ‘gekke schilders door wie je op het verkeerde been gezet wordt’ uitleven. Zo toonde hij werk van de symbolist Jan Mankes , Tames Oud, de naoorlogse Friese expressionist Gerrit Benner en Boele Bregman, Klaas Koopmans, Willem Althuis en Sjoerd de Vries, met wie hij bevriend was.

Sinds Mercuur, zoon van een veehouder, via antiekhandel met kunst in aanraking kwam werd hij een eigenzinnig ijveraar voor kunst die volgens hem de moeite waard was.

Hij was ondermeer directeur van het museum ’t Coopmanshûs in Franeker en conservator van het Fries Museum, en had vanaf de jaren negentig in een oud gemaal, Het Tripgemaal in Gersloot, een bijzondere galerie. Mercuur zorgde ervoor dat veel Friese kunst in wijdere kring bekend werd.