Colombiaanse regering laat eerste FARC-rebellen vrij

Tien mannen en zeven vrouwen kwamen woensdag uit de gevangenis in de hoofdstad Bogotá.

Een 20-jarige FARC-rebel in Colombia.
Een 20-jarige FARC-rebel in Colombia. Foto Rodrigo Abd / AP

In Colombia heeft de regering als onderdeel van het Colombiaanse vredesproces de eerste rebellen van de linkse guerrillabeweging FARC vrijgelaten. Dat meldt persbureau Reuters.

Gratie voor dertig rebellen

Tien mannen en zeven vrouwen kwamen woensdag uit de gevangenis in de hoofdstad Bogotá, meldde de lokale radiozender Caracol. Zij behoren tot de groep van dertig FARC-strijders, aan wie de regering gratie heeft verleend. Ze zaten vast voor minder ernstige vergrijpen.

Vijftig jaar oorlog

In Havana onderhandelen de Colombiaanse regering en de FARC om hun ‘vijftigjarige oorlog’ te beëindigen. De twee partijen kwamen eerder deze week een stap verder in die vredesonderhandelingen. De twee partijen kwamen tot een akkoord voor een VN-missie die moet toezien op een eventuele ontwapening van de FARC, mocht het tot een definitief vredesakkoord komen.

De regering en de rebellenbeweging hopen na drie jaar onderhandelen vóór maart een vredesovereenkomst te hebben bereikt. De strijd tussen Colombiaanse veiligheidstroepen, de FARC en rechtse paramilitairen is het bloedigste conflict van Latijns-Amerika van de afgelopen decennia: ruim 220.000 kwamen om het leven en nog eens miljoenen anderen zijn gevlucht.