Protest duizenden Moldaviërs tegen nieuwe regering

Sinds oktober was er geen regering, tot er middernacht plots een nieuwe pro-EU-regering werd aangesteld.

Demonstranten en oproerpolitie bij het parlementsgebouw in Chisinau.
Demonstranten en oproerpolitie bij het parlementsgebouw in Chisinau. Foto Roveliu Buga / AP

Voor de tweede dag op rij zijn demonstranten in de Moldavische hoofdstad Chisinau de straat op gegaan. Zeker 7.000 mensen protesteerden tegen de aanstelling van een nieuwe pro-Europese regering, schrijft AP.

Woensdag vielen er vijftien gewonden, waaronder negen politieagenten, bij eerdere demonstraties. Het parlement werd daarbij bestormd. Donderdag ging het er beschaafder aan toe. Een drukke verkeersader in Chisinau werd geblokkeerd, maar de demonstranten hielden het bij het roepen van leuzen. Ze eisten nieuwe verkiezingen.

De demonstranten vinden het niet kunnen dat het parlement plotseling een nieuwe regering heeft aangesteld, nadat de vorige regering in oktober viel door een corruptieschandaal. De inhuldigingsceremonie vond plaats om middernacht van woensdag op donderdag. De Moldavische president Timofti eiste dat er voor 29 januari een regering gevormd zou zijn, anders zou het parlement ontbonden worden.

Rijkste man

Ook zouden sommige demonstranten liever pro-Russische partijen aan de macht zien. Anderen vinden dat de regering te weinig heeft gedaan aan het aanpakken van corruptie.

Er wordt de nieuwe premier Pavel Filip ook verweten dat hij nauwe banden onderhoudt met Vlad Plahotniuc, een van de rijkste mensen van het land. Plahotniuc wordt ervan beschuldigd te veel politieke macht te hebben.

Sinds 2014 bevindt Moldavië zich in een zeer onstabiel politiek klimaat. Vorig jaar versleet het land liefst vijf premiers. Ook de economische situatie is slecht: Moldavië hoopt op een lening van het Internationaal Monetair Fonds om de economie te ondersteunen.

Moldavië tekende vorig jaar een associatieverdrag met de Europese Unie. Buitenlandredacteur Hubert Smeets zei hier eerder over:

“Rusland ziet een deel van de Moldavische oppositie, de communisten, als onbetrouwbaar. Bovendien zijn de communisten voor het associatieverdrag met de EU, waar de Russen zo sterk tegen zijn.”