Duitse minister: miljarden investeren in vluchtelingenlanden

Politicus wil het geen Marshallplan noemen, maar ziet overeenkomsten met Duitsland na de oorlog.

Merkel gaat op de foto met een vluchteling in een centrum voor asielzoekers in Berlijn.
Merkel gaat op de foto met een vluchteling in een centrum voor asielzoekers in Berlijn. Bernd von Jutrczenka / DPA

Europa zal fors moeten investeren in de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag in een discussie op het World Economic Forum in Davos.

“We moeten miljarden investeren om de situatie ter plekke te verbeteren. Dit is óns probleem. Het is wel duidelijk dat dit ons veel meer gaat kosten dan eerst gedacht. Ik wil het geen Marshallplan noemen, maar ik ben in 1942 in Duitsland geboren. Je ziet overeenkomsten met de vernietigde gebieden daar nu.”

Aan de discussie deden ook premiers Manuel Valls van Frankrijk, Alexis Tsipras van Griekenland en Mark Rutte mee. Die laatste herhaalde dat Europese politici binnen twee maanden oplossingen moeten hebben gevonden voor de vluchtelingencrisis. Rutte zei:

“Als de lente komt, zal de stroom weer toenemen. Dit jaar in januari alleen zijn al 35.000 mensen de zee over gekomen. Dat zal verviervoudigen als het weer beter wordt.”

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Donald Tusk zei eerder dat het cruciaal is om voor de lente met een oplossing te komen.

‘Schengen is cruciaal’

“We moeten een succes maken van de deal met Turkije. Ook moeten we de hotspots waar veel vluchtelingen aankomen beter aanpakken, en werken aan het systeem voor herverdeling van vluchtelingen”, zei Rutte. “Dat faalt, dus moet gerepareerd worden.”

Op een vraag of het Schengenverdrag, dat het vrije verkeer in Europa regelt, niet beëindigd moet worden, zei Rutte: “Voordat we Schengen de nek omdraaien, moeten we eerst het verdrag van Dublin aanpakken. Dat verdrag regelt de herverdeling van vluchtelingen. Er is niemand die van Schengen af wil, omdat het cruciaal is voor de economie.”