Doden en mogelijk gijzelaars bij aanval in Mogadishu

De aanslag op een visrestaurant in de Somalische hoofdstad is opgeëist door Al-Shabab.

Archiefbeeld. Strijders van Al-Shabab.
Archiefbeeld. Strijders van Al-Shabab. Foto AP / Farah Abdi Warsameh

Islamitische extremisten hebben in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker drie mensen gedood. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op met een autobom, terwijl gewapende lieden een visrestaurant binnendrongen. Mogelijk zijn er mensen gegijzeld, meldt een politiefunctionaris aan persbureau AP.

Het restaurant is populair onder de elite in de stad, onder wie hoge ambtenaren. Een onbekend aantal restaurantbezoekers zit vast. De politie was met de aanvallers in gevecht, en verwachtte donderdagavond dat het dodental verder zal oplopen. Het was ten tijde van de aanval druk in de eetgelegenheid.

Ooggetuigen hebben volgens AP gezegd dat de aanvallers het restaurant binnendrongen vanaf het strand. De restaurantbezoekers hadden van achter prikkeldraad uitzicht op zee. De aanvallers zouden “Allahu akbar” geroepen hebben.

Al-Shabab

Al-Shabab heeft op zijn webradiostation de aanslag opgeëist. De aan Al-Qaeda gelieerde terreurbeweging doodde vorige week nog zo’n honderd Keniaanse militairen die in Somalië poogden de vrede te bewaren. De Keniaanse krijgsmacht heeft geen officieel dodental bekendgemaakt, maar bevestigde wel dat er slachtoffers zijn.

De beweging verliest terrein in grote steden, maar voert nog altijd geregeld aanvallen uit. Daarbij zijn vaak militairen van de Afrikaanse Unie, buitenlanders en ambtenaren doelwit.