Economie

Dit schrijven andere media vandaag

AP Photo

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Minister Kamp: banken moeten meer lenen aan het mkb

Het wordt tijd dat banken weer een hoofdrol gaan spelen bij de financiering van het mkb. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag in het Financieele Dagblad.

Vandaag debatteert de Kamer over de Financieringsmonitor. Daaruit blijkt dat de helft van de financiering van het mkb op conto van de banken komt, voor de bankencrisis van 2008 waren banken vrijwel de enige kredietverstrekker.

Kamp is niet gelukkig met die ontwikkeling:

Het zou goed zijn als Nederlandse banken een ambitie hebben om niet alleen hun eigen financiering op orde te hebben, maar ook hun rol te spelen als regisseur van de financiering van het kleine bedrijfsleven.

Het feit dat het mkb moeilijker aan kapitaal kan komen, is ook een risico voor de economie. Negen van de tien banen in Nederland wordt immers door jonge bedrijven gegenereerd, precies de bedrijven die geld nodig hebben om te kunnen groeien.

Steeds meer huiseigenaren sluiten hypotheek over

Het oversluiten van hypotheken neemt een grote vlucht, schrijft de Volkskrant. In het laatste kwartaal van vorig jaar stapten zelfs 63 procent meer mensen dan normaal over naar een andere hypotheekverstrekker, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Huiseigenaren willen daarbij vooral voordeel trekken van de lage rentestand en sluiten hun lening daarom voor langere tijd af. Nu staat de hypotheekrente rond de 2 procent, voorheen was 6 à 7 procent de norm. Overstappen loont dus, ook al moet je vaak een boete betalen.

Omdat de rente nu zo laag staat leggen nieuwe hypotheeknemers ook steeds vaker de rente lang vast. Bij 64 procent van de nieuwe contracten kiezen huizenkopers voor een elf tot twintig jarige rentevaste periode.

Nederlands steriel water gaat wereld veroveren

Steriel waterinstallaties uit het Drentse Tynaarlo gaan de wereld veroveren, dat zegt een van de leidinggevenden van het bedrijf Kalsbeek in De Telegraaf.

Kalsbeek levert al langere tijd installaties om water en lucht steriel te maken aan de zware industrie. Nu gaat het bedrijf ook leveren aan de medische hoek, waarbij vooral tandartsen behoefte hebben aan zeer zuiver water.

Met Dental Union, een bedrijf dat gespecialiseerde materialen levert aan tandartsen, heeft het bedrijf anderhalf jaar gewerkt aan innovatieve oplossingen voor deze branche. Rogier Becker, leidinggevende van de medische poot van Kalsbeek, gelooft erg in het nieuwe product dat wereldwijd zal worden uitgerold:

Nu is het momentum. We hebben twee à drie jaar voorsprong op de rest, het wordt tijd die internationaal te gaan verzilveren.