Dit schreef NRC over de kanshebbers voor de BNG-prijs

De drie genomineerde boeken voor de BNG-prijs gaan over falen. En al is Jamal Ouariachi met ‘Een honger’ de gedoodverfde winnaar, de andere twee schrijvers zijn net zo goed en interessant.

Elfie Tromp, Henk van Straten en Jamal Ouariachi: dat zijn de auteurs die vanmiddag kans maken op de BNG Bank Literatuurprijs, de prijs voor schrijvers die nog geen grote andere literatuurprijs hebben gewonnen, nog niet echt zijn doorgebroken en nog geen veertig jaar oud zijn. Dit schreef NRC over hun genomineerde romans:

 1. Underdog: Elfie Tromp

  underdog

  Eerst denk je nog van doen te hebben met een wat smalende portrettering van een ultieme loser. Dan blijkt ook dat Tromp de ruimte biedt aan ambitieloosheid, en niet modieus kiest voor maakbaarheid – maar dat ook weer niet helemaal afzweert. Ze laat beide wereldbeelden bestaan, en falen is niet per se iets slechts.

 2. Bidden en vallen: Henk van Straten

  bidden

  De levens van alle personages blijken verknoopt, Bidden en vallen blijkt een bouwwerk: wie uitgaat van verklaarbaarheid, zal dat grote fictiebouwwerk waarderen, en de slimme terugkerende motieven – licht en vechten en vliegen en vallen – bewonderen. Wie denkt dat de dingen in het leven soms niet te reconstrueren zijn, vindt het vervolg minder sterk.

 3. Een honger: Jamal Ouariachi

  honger

  Favoriet voor de prijs. Een honger is een wervelende roman over een man die er afwijkende normen over pedofilie op nahoudt en daarom gruwelijk in ongenade valt. Ouariachi prikkelt met even ongemakkelijke als overtuigende gedachten – het zou terecht zijn als die literaire duivelskunst geëerd wordt.

De BNG Bank Literatuurprijs wordt vanmiddag rond 17:00 voor de elfde keer uitgereikt. Het prijzengeld bestaat uit 15.000 euro en een kunstwerk. Eerdere winnaars waren onder andere Maartje Wortel (2014) Jan van Mersbergen (2011) en Esther Gerritsen (2005).

De jury staat onder voorzitterschap van Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en bestaat verder uit hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde Yra van Dijk (Universiteit Leiden) en literair criticus Arjan Peters (de Volkskrant).