Denemarken: migranten niet langer in steden huisvesten

Daarmee lijkt de focus van het asielbeleid zich van integratie naar uitzetting te verplaatsen.

De Deense minister van Immigratie Inger Stoejberg.
De Deense minister van Immigratie Inger Stoejberg. Foto Lars Just / AP

Denemarken overweegt migranten voortaan te huisvesten in opvangcentra buiten dorpen en steden. Dat meldt persbureau Reuters. Een wetsvoorstel daartoe werd aangenomen door het parlement. Voor maart moet de regering met een plan komen waarin duidelijk wordt hoe nieuwe opvanglocaties de huisvesting van vluchtelingen in dorpen en steden moet vervangen.

Met deze maatregel hoopt de Deense Volkspartij (DF) de focus van het immigratiebeleid te verplaatsen van integratie naar uitzetting. Er is door EU-landen de afgelopen maanden veel kritiek geuit op Denemarken vanwege het strenge vluchtelingenbeleid van het land. Onder meer het voorstel om vluchtelingen zelf voor opvang te laten betalen kreeg veel kritiek.

Opvanglocaties

De strenge Deense asielplannen zijn in lijn met de koers van de minderheidsregering van premier Lars Løkke Rasmussen, die 34 van de 179 zetels heeft, en leunt op de gedoogsteun van de Deense Volkspartij, die met 37 zetels de op een na grootste partij is. Al sinds het aantreden van de regering in juni vorig jaar, is de de boodschap aan vluchtelingen: kom niet naar Denemarken.

Inger Støjberg, de Deense minister van Immigratie en Integratie, benadrukte dat in oktober vorig jaar toen ze voor de derde keer in enkele maanden tijd hervormingen bekendmaakte waardoor immigranten moeilijker in Denemarken kunnen blijven.

Uitkering

Om een permanente verblijfsvergunning te krijgen moeten migranten onder meer beter Deens beheersen. Ook moeten ze van de laatste drie jaar tweeënhalf jaar lang werk hebben gehad; dat was tot nu toe drie van de laatste vijf jaar. In september werd de uitkering van immigranten bijna gehalveerd van 1.500 euro tot 800 euro. Daarbij werd familiehereniging lastiger gemaakt en zijn de regels om een Deens paspoort te krijgen aangescherpt.