De Thuiskok: Klassieke gehaktballen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Iedereen heeft zijn eigen recept voor gehaktballen. Mijn moeder doet altijd een beetje ketjap door het gehaktmengsel, een goede vriend stopt graag een klein stukje mozzarella in het midden dat, zodra je de gehaktbal opensnijdt, zo op je bord smelt.

Ook Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf en auteur van Familierecepten, heeft zijn eigen recept. Zijn geheim: koop gehakt bij de slager, en het liefst in de verhouding van 20 procent varkensvlees, 20 procent kalfsvlees en 60 procent rundvlees.

Fruit de ui in de boter, net aan. Schep de ui uit de boter en meng die met het gehakt, het geweekte brood, het ei en een fijngewreven ansjovis uit blik. Voeg een beetje peper en wat foelie toe. Draai van het mengsel niet te grote ballen (duim en wijsvinger en dan een rondje maken, zo groot). Haal het door de bloem en bak de balletjes heel snel bruin in wat boter. Haal nu de balletjes uit de pan. Dan een beetje bloem extra in de pan, 1 eetlepel. Laat het in elkaar smelten. Doe er wat water of bouillon bij, 2 tot 3 dl, tot het een saus wordt en laat het 5 minuten koken. Wrijf er twee ansjovisfiletjes door, doe er wat peper bij, de kappertjes, een beetje citroensap, een beetje suiker en een beetje azijn. Allemaal oude smaken. In die saus laat je de balletjes in 25 minuten zacht garen