Collage Schwitters en Rietveld-meubels naar Stedelijk

Het Stedelijk krijgt onder meer veertien houten meubels van Rietveld cadeau. Eerder waren die in bruikleen gegeven.

Kurt Schwitters: ‘Eine Ichzeichnung’, 1935, collage op papier
Kurt Schwitters: ‘Eine Ichzeichnung’, 1935, collage op papier foto’s Gert Jan van Rooij / Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, schenking Martijn en Jeannette Sanders

Het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders schenkt het Stedelijk Museum Amsterdam veertien meubels ontworpen door Gerrit Rietveld (1888-1964) en een collage-zelfportret van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters (1887-1948).

De meubels van Rietveld werden ooit door het echtpaar Sanders zelf aangekocht, de uit 1935 daterende collage van Schwitters komt uit het bezit van Piet Sanders, de vader van Martijn, die haar lang geleden aan zijn zoon schonk.

Martijn Sanders schenkt de collage nu aan het Stedelijk Museum, ter nagedachtenis aan zijn vader, die in 2012 op honderdjarige leeftijd overleed. Sanders: „Tijdens het directoraat van Willem Sandberg zat mijn vader in de aankoopcommissie van het Stedelijk. Hij was een groot liefhebber van het museum. En een bewonderaar van Sandberg.”

De veertien houten meubels van Rietveld waren eerder al langdurig in bruikleen gegeven aan het Stedelijk. Het gaat onder meer om kinderstoelen, een kinderbed, drie lage tuinstoelen, krukjes en een tuintafel. Veel van deze meubelen zijn waarschijnlijk unica. Bijzonder is dat Rietveld ze mogelijk zelf vervaardigde, toen hij tijdens de oorlogsjaren ondergedoken zat bij een familie in Breukelen.

Het echtpaar Sanders, dat bij de heropening van het Stedelijk in 2012 al een sculptuur van de Amerikaanse beeldbouwer Cady Noland (1956) schonk, stelde begin vorig jaar zijn collectie ten toon in het Stedelijk.

In het Cultureel Supplement van vandaag komen zeven museumdirecteuren aan het woord over hun relatie met verzamelaars. Over de schenking van het echtpaar Sanders zegt Stedelijk-directeur Beatrix Ruf: „Dit is een goed voorbeeld van hoe een langdurige relatie uitmondt in een langdurige bruikleen en uiteindelijk een belangrijke schenking.”