Bosnië en Montenegro nemen Guantanamo-gevangenen op

Het gaat om een man uit Bosnië en een man uit Jemen. Ze zitten beiden al ruim dertien jaar vast.

Archiefbeeld uit 2009. Gevangenen in Guantanamo Bay in gebed.
Archiefbeeld uit 2009. Gevangenen in Guantanamo Bay in gebed. Foto Brennan Linsley / AP

Nog eens twee gevangenen die vast zaten in Guantanamo Bay zijn overgeplaatst naar gevangenissen in het buitenland. Dat heeft het Pentagon laten weten aan persbureau AP. Een van hen wordt opgenomen door Bosnië, de ander door Montenegro. Ze hebben beiden ruim dertien jaar in de beruchte gevangenis vastgezeten.

Volgens AP gaat het om Tariq Mahmoud Ahmed al Sawah, een 58-jarige geboren Egyptenaar uit Bosnië, en Abd al-Aziz Abduh Abdallah Ali Al-Suwaydi uit Jemen. Uit gelekte stukken van het ministerie van Defensie zou blijken dat die laatste kampte met gezondheidsproblemen.

Sluiting

Obama zei bij zijn aantreden Guantanamo Bay te willen sluiten. Nu het einde van zijn presidentschap nadert, probeert zijn regering de resterende gevangenen over te plaatsen naar het buitenland.

In december zei Ian Moss, die namens de regering over de overplaatsingen onderhandelt, de overplaatsing van zeventien gevangenen voor te bereiden. In zestien gevallen is sinds het begin van dit jaar gelukt. Een man uit Jemen zou zich tegen een voorstel tot overplaatsing verzet hebben.

Op dit moment zitten in Guantanamo nog 91 mensen vast op verdenking van banden met Al-Qaeda. In 2003, op het hoogtepunt, huisvestte de militaire gevangenis 680 personen.

Vorige week nam Oman in een keer tien Guantanamogevangenen op. Nederland is daar, tot frustratie van de Verenigde Staten, tot nu toe niet toe bereid. Het Congres weigert de gevangenen vast te zetten in instellingen op Amerikaans grondgebied.