BNG Bank Literatuurprijs voor Jamal Ouariachi

Ouariachi, die al gezien werd als favoriet voor de bekroning, kreeg de prijs voor zijn roman Een honger.

Schrijver Jamal Ouariachi is de winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs 2015. Hij kreeg de prijs, ter waarde van 15.000 euro, donderdagmiddag in Amsterdam. Ouariachi, die al gezien werd als favoriet voor de bekroning, kreeg de prijs voor zijn roman Een honger.

De jury prees de vierde roman van Jamal Ouariachi (1978) om “zijn stijl die soms woedend en gevoelig tegelijk is”.

“Met bijna pesterige vasthoudendheid gaat Ouariachi door tot onze vooroordelen zijn gesloopt. Dát is een belangrijke kracht van de literatuur.”

Lef

De andere kanshebbers voor de prijs waren Bidden en vallen van Henk van Straten en Underdog van Elfie Tromp. “Deze drie schrijvers durven hun nek uit te steken”, zei de jury over hen. “Ze tonen lef en daarmee vormen ze gelukkige uitzonderingen in het literaire klimaat waarin ze vertoeven.”

Ook in de recense in NRC werd Ouariachi’s Een honger geprezen om dat vermogen om vooroordelen ter discussie te stellen. De roman werd daarin omschreven als “tegelijk een hartgrondig geëngageerde roman én een persoonlijk en ontroerend (liefdes)verhaal”. Een honger draait om de liefdadigheidsgoeroe Alexander Laszlo, die dramatisch in ongenade is gevallen nadat hij in verband werd gebracht met pedofilie.

Bij wijze van revanche schrijft Laszlo een rationeel pleidooi vóór pedofilie. Daarover schreef recensent Thomas de Veen:”Werkelijk meesterlijk is een essayistisch deel halverwege. Ongemakkelijk meesterlijk. Want dan lezen we Laszlo’s even rationeel als retorisch overtuigende manifest vóór pedofilie.” In een interview met redacteur Floor Rusman zei Ouariachi daarover:

“Laszlo hanteert een retorische truc om je erin te luizen, daardoor vergeet je even dat hij extreme dingen zegt. Met die vrije seksuele ideeën van hem ben ik het niet altijd eens. Ik kan me ook heel goed het andere standpunt indenken. Maar ik vind wel dat je op een verstandige manier met pedofilie moet omgaan. De hysterie erover is nu doorgeslagen, waardoor het hele onderwerp onbespreekbaar wordt. Uit Canadees onderzoek blijkt dat de recidive omlaag gaat als veroordeelde pedofielen na hun gevangenschap worden begeleid in een buddysysteem. Maar over zoiets valt in Nederland niet te praten.”

De BNG Bank Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse schrijver van een jong oeuvre, waarbij de auteur niet ouder mag zijn dan veertig jaar, nog niet eerder bekroond is met een grote literatuurprijs en nog niet echt is doorgebroken. Eerder haalde Ouariachi’s roman Vertedering (2013) de shortlist van de Gouden Boekenuil en werd die roman ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2014. Toen ging de prijs naar Maartje Wortel, voor haar roman IJstijd.