Beurzen omhoog na persconferentie ECB-president

Draghi zette de deur open naar maatregelen om de economische groei en de inflatie aan te jagen.

Mario Draghi, president van de ECB, spreekt de pers toe.
Mario Draghi, president van de ECB, spreekt de pers toe. Foto Daniel Roland / AFP

Na drie weken van hard dalende aandelenbeurzen hebben beleggers donderdag een klein steuntje in de rug gekregen van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Na een vergadering van de bestuursraad van de ECB zette Draghi in een persconferentie de deur open naar mogelijke extra maatregelen van de centrale bank om de economische groei en de inflatie aan te jagen.

Op een volgende vergadering van het ECB-bestuur, in maart, zal het “nodig zijn om de positie in ons monetaire beleid te herzien en mogelijk te heroverwegen”, zei Draghi.

Zijn persconferentie had een direct, zij het kortdurend effect op de financiële markten. De AEX-index in Amsterdam schoot omhoog van onder de 400 naar 407 punten, om vervolgens weer tot rond de 400 punten te dalen. Donderdagmiddag stond de AEX zo’n 1 procent hoger dan woensdag.

Weinig concreet

Volgens Draghi is het officiële inflatiedoel van de ECB - iets beneden de 2 procent - verder buiten bereik geraakt sinds de laatste vergadering van de ECB op 3 december. De olieprijs is sindsdien met 40 procent gekelderd, wat de inflatie flink drukt. In december was de inflatie al heel laag: 0,2 procent. Ook zorgt de groeivertraging in opkomende landen als China voor “neerwaartse risico’s” voor het economisch herstel van de eurozone, zei Draghi.

Draghi was weinig concreet over de maatregelen die hij in gedachten heeft. In december verlaagde de ECB de depositorente, de rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB, van -0,2 procent naar -0,3 procent. De negatieve rente betekent dat banken eigenlijk een boete betalen voor het parkeren van geld in Frankfurt. Dit moet ze aanzetten om het geld uit te lenen aan burgers en bedrijven. Ook verlengde de ECB haar grootschalige opkoopprogramma van staatsobligaties van september 2016 tot maart 2017.

Verzet

In maart kan het ECB-bestuur de rente verder verlagen (ook het belangrijkste rentetarief, waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB, nu 0,05 procent). De centrale bank kan ook meer obligaties gaan opkopen.

Maar vooral tegen dit laatste bestaat veel verzet in een minderheid binnen het ECB-bestuur. Klaas Knot, de baas van De Nederlandsche Bank, en zijn collega’s uit onder meer Duitsland zijn tegen dit programma, ook wel bekend als ‘kwantitatieve verruiming’.

De ECB brengt met een lage rente en obligatieopkoop meer euro’s in de markt. Daardoor wordt de munt goedkoper vergeleken met andere valuta. De koers van de euro daalde tijdens Draghi’s optreden met ongeveer een cent, van iets boven de 1,09 naar 1,08 dollar. Daarna steeg de koers van de euro weer licht.

Geruststellen

Draghi benadrukte dat de woorden die hij in zijn persconferentie gebruikte “unaniem” waren goedgekeurd door het ECB-bestuur. Dat moest beleggers geruststellen dat de ECB zo nodig in maart inderdaad ingrijpt.

Maar getuige het beperkte effect van Draghi’s persconferentie op de markten, zijn beleggers er niet zeker van dat het ECB-bestuur in maart consensus zal bereiken over nieuwe stimuleringsmaatregelen.