Auteur Richard Klinkhamer (78) overleden

De schrijver werd bekend omdat hij in een roman beschreef hoe hij zijn vrouw om het leven had gebracht.

Foto Marco de Swart / ANP

Auteur Richard Klinkhamer is in zijn huis in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn uitgever, Just Publishers, donderdag bekendgemaakt. De schrijver is omstreden, omdat hij zijn vrouw doodde en daar een boek over schreef. Hij werd jaren later veroordeeld tot zeven jaar cel. Klinkhamer is 78 jaar geworden.

De uitgeverij van Klinkhamer laat weten de laatste jaren goed contact met hem gehad te hebben:

“Hoewel Klinkhamer tijdens zijn leven bij het grote publiek een sterk controversiële figuur was, hebben we hem in kleine kring leren kennen als een eigenzinnige, maar ook vriendelijke man met een apart gevoel voor humor.”

Nadat hij zijn straf had uitgezeten, leidde Klinkhamer een teruggetrokken bestaan in zijn benedenwoning in de Jordaan, “met dagelijks vaste rituelen”. Zijn lichaam wordt volgens de uitgever ter beschikking gesteld van de wetenschap.

Woensdag gehaktdag

Klinkhamer beschreef in het boek Woensdag gehaktdag hoe hij in 1991 zijn vrouw doodde. Mensen in zijn omgeving vermoedden meteen dat het een waargebeurd verhaal betrof, maar de schrijver werd bij gebrek aan bewijs niet veroordeeld. Pas toen de nieuwe bewoners van het huis stoffelijke resten vonden, bijna tien jaar later, kon Klinkhamer gestraft worden.

Richard Klinkhamer sloeg zijn vrouw Hannie na een echtelijke ruzie dood met een breekijzer, en begroef haar in een put in de schuur. Vervolgens gaf hij haar op als vermist. Vijf jaar lang ontving hij een weduwnaarspensioen.

Op de dag van de moord had Klinkhamer volgens justitie veel gedronken. Het Pieter Baan Centrum omschreef hem na onderzoek als een man met narcistische trekken. Hij zou de moord gepleegd hebben nadat Hannie hem had gezegd dat hij “op kon rotten”. Volgens de rechtbank die hem in eerste instantie veroordeelde, raakte ze daarmee een gevoelige snaar. Zijn moeder had hem in zijn jeugd meerdere malen in de steek gelaten.