Asielzoekers in twee Duitse deelstaten moeten bezittingen afstaan

“Vluchtelingen in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg moeten al contant geld of waardevolle spullen afgeven.”

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken
De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Sven Hoppe /dpa

Net als in Zwitserland moeten vluchtelingen in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg contant geld of waardevolle spullen afstaan. Dat schrijven Duitse media op basis van uitspraken van de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann in de Duitse krant Bild.

Een asielzoeker die in een opvanglocatie in Beieren aankomt met meer dan 750 euro aan bezittingen, moet in principe alles daarboven afstaan. In de deelstaat Baden-Württemberg ligt de grens al bij 350 euro.

Vorig jaar december werd per persoon gemiddeld een bedrag van vier cijfers (dus minimaal 1.000 euro) ingehouden, aldus Die Welt. Volgens de Duitse minister van Integratie Aydan Özogu (SPD) komt dat overeen met federale wetgeving. “Wie bij ons asiel aanvraagt moet voor de hulpverlening in principe eerst zijn inkomen en bezittingen aanspreken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook sieraden”, zegt ze.

Zwitserland

Al decennialang moeten migranten in Zwitserland bij aankomst aangeven hoeveel geld ze bij zich hebben. Alles boven de 1.000 Zwitserse frank moeten ze inleveren. Ook de Deense regering heeft een wet ingediend die de Deense politie het recht geeft waardevolle spullen van vluchtelingen in beslag te nemen. Dat voorstel leverde Denemarken een storm van internationale kritiek op.