‘Peshmerga in Irak mogelijk op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden’

Koerdische strijdkrachten in Irak maken zich volgens Amnesty International mogelijk op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden. In gebieden die de zogeheten peshmerga hebben heroverd op IS vernielen ze dorpen door huizen in brand te steken en dan plat te bulldozeren. Daardoor kunnen de oorspronkelijke Arabisch sprekende bewoners niet terug en zitten tienduizenden onder slechte omstandigheden in kampen. Volgens Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera duidt alles op een gecoördineerde actie. „Het gedwongen verdrijven van burgers en de doelbewuste vernietiging van huizen en bezittingen zonder militaire noodzaak komt mogelijk neer op het plegen van oorlogsmisdaden.” Het doel lijkt tweeledig: de Koerden zouden mensen die met IS zouden hebben samengewerkt willen straffen en streven naar het vergroten van het gebied van de autonome Koerdische regio in Irak. (NRC)