D66 verliest Kamerlid Wassila Hachchi aan Hillary Clinton

Voor de derde keer in een half jaar vertrekt een Kamerlid van D66 uit de Tweede Kamer. Wassila Hachchi gaat naar de VS om voor de presidentiële campagne van Hillary Clinton te werken, schrijft ze in een afscheidsbrief die Kamervoorzitter Khadija Arib woensdag voorlas. Hachchi was niet in de Kamer aanwezig om persoonlijk afscheid te nemen.

Onduidelijk is wat Hachchi precies voor Clinton zou gaan doen. Ze was woensdag de hele dag onbereikbaar.

De D66-fractie lijkt overvallen door haar plotselinge vertrek. Wel is haar opvolger al bekend. Salima Belhaj, huidig D66-fractievoorzitter in Rotterdam, wordt dinsdag geïnstalleerd.

Wassila Hachchi (36) zat sinds 2010 in de Tweede Kamer. Ze voerde daar het woord over Defensie en zat in de parlementaire enquêtecommissie die woningcorporaties onderzocht. Hachchi was opgeleid als marineofficier en was voor ze in de Kamer kwam ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken.

Van de twaalf D66-Kamerleden vertrokken recentelijk ook Gerard Schouw en Magda Berndsen. Schouw werd lobbyist voor de farmaceutische industrie, Berndsen ging met pensioen.

De verwachting is dat in dit laatste jaar van het kabinet meer Kamerleden zullen vertrekken. Het niet volmaken van hun termijn wordt door sommigen gezien als kiezersbedrog. (NRC)