ADO-eigenaar bitst terug: maak niet zomaar geld over

“Ik stop niet blind geld in een club als ik er geen controle op heb,” zegt Hui Wang over de beloofde miljoenen.

Jan Willem Wigt (algemeen directeur ADO Den Haag) geeft een korte verklaring na afsloop van de extra aandeelhoudersvergadering.
Jan Willem Wigt (algemeen directeur ADO Den Haag) geeft een korte verklaring na afsloop van de extra aandeelhoudersvergadering. Foto Evert Jan Daniels / ANP

ADO-eigenaar Wang Hui blijkt niet onder de indruk van crisisgeluiden uit Den Haag. Terwijl de directie van de Haagse voetbalclub de grootste moeite heeft met hem in contact te komen en met smart wacht op beloofde miljoenen uit Peking, had de Chinese hoofdaandeelhouder vandaag een telefonisch gesprek met de NOS. De boodschap was helder: “Ik stop niet blind geld in een club als ik er geen controle op heb.”

Wang liet ook weten dat de Chinese tv-presentator Hong Liu Jian zich heeft teruggetrokken uit de raad van commissarissen bij ADO. Opvallend aan zijn dienstverband is dat andere commissarissen hem nooit zagen in de twaalf maanden dat hij als commissaris toezicht moest houden. “Ik neem aan dat hij bestaat”, zei medecommissaris Ton Rutgrink over hem.

Gevarenzone

Wang en Hong werden woensdag verwacht op de algemene aandeelhoudersvergadering, maar kwamen beiden niet opdagen. Vooral Wangs afwezigheid wekte ergernis. Geen crisisberaad, geen charmeoffensief en geen handdruk met een man van wie ze in Den Haag graag hoogte willen krijgen. In plaats daarvan werd nogmaals de noodklok geluid: als Wang niet snel betaalt, dan dreigt ADO in de financiële gevarencategorie van de KNVB te komen en zijn ook de spelerssalarissen van volgende maand in gevaar. ADO heeft zwart op wit dat Wang dit seizoen 3,7 miljoen euro investeert in de club.

In een reactie op de situatie zei Wang tegen de NOS dat hij het te druk had om de aandeelhoudersvergadering te bezoeken en dat hij niet zomaar geld overmaakt zonder dat hij er controle over heeft. Indirect zei hij exact hetzelfde wat hij ruim een maand geleden ook had laten weten: dat bestuurders van ADO vooral niet moeten denken dat ze continu hun hand op kunnen houden. De club moet zichzelf redden, is het standpunt van Wang. Wel liet hij weten dat hij zal voorkomen dat ADO in categorie één van de KNVB komt en daardoor onder curatele komt te staan. “Dat laat ik niet gebeuren.”

Vooruit komen

Tussen Wang en ADO is het misgegaan nadat Wang zijn ambities had uitgesproken. Afgaand op zijn bespiegelingen over betere prestaties, Europees voetbal en een groter stadion heeft ADO enkele investeringen gedaan. Grote tv-schermen in het stadion, een vernieuwd jeugdcomplex en het aantrekken van duurdere spelers dan ADO zich normaal kon veroorloven.

“We moesten wel om vooruit te komen”, aldus bronnen binnen ADO. Achteraf beseften ze dat het te gewaagd was om het beloofde geld alvast uit te geven. Aan de andere kant: vorig jaar betaalde Wang wel netjes 1,2 miljoen euro, dus waarom dit jaar niet? “Ik weet het echt niet”, zei directeur Jan Willem Wigt al meerdere malen. Om de stroeve communicatie te verbeteren werd hem beloofd dat er een Chinese medewerker fulltime in Den Haag komt werken als verbindingsman tussen beide partijen, maar ook daar heeft Wigt niks meer over gehoord.