A’dam: spanning rond noodopvang zal toenemen

In Amsterdam worden incidenten rond vluchtelingen niet ‘onder de pet’ gehouden, aldus de burgemeester.

Burgemeester Van der Laan
Burgemeester Van der Laan Foto Remko de Waal/ANP

De aard van de noodopvang voor asielzoekers werkt spanningen in de hand. Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan de gemeenteraad. „Langdurige opvang van grote groepen in kleine ruimten met weinig privacy” ziet Van der Laan als oorzaak voor veel van de incidenten in de noodopvang. „We moeten er rekening mee houden dat deze zullen toenemen.”

De politie heeft het afgelopen half jaar zo’n dertig incidenten genoteerd rond de verschillende locaties voor noodopvang in Amsterdam.

Ook zijn er twee zedendelicten gemeld waarbij mogelijk asielzoekers betrokken zijn. Een gaat over het aanranden dan wel lastigvallen van enkele meisjes in een zwembad. De politie noemt het „aannemelijk” dat de dader uit een noodopvang komt, maar heeft hem nog niet gevonden. De andere melding betreft een vrouw die in een café is betast. Het slachtoffer heeft zich echter nog niet gemeld.

In zijn brief weerspreekt Van der Laan met klem de suggestie dat de Amsterdamse politie misstanden rond de noodopvang niet zou mogen aankaarten en dat deze incidenten dus bewust niet zijn gemeld. Oud-politiechef Eric Nordholt sprak onlangs in tv-programma Nieuwsuur over de massa-aanranding in Keulen en de onwaarachtige mededelingen die de plaatselijke politietop in eerste instantie daarover deed. Hij verwees daarna naar de noodopvang in Amsterdam en zei: „Daar gebeuren ook vervelende dingen. Dat komt niet naar buiten.” Hij wilde daarmee „niet zeggen dat het de Amsterdamse burgemeester niet welgevallig is, maar het komt niet naar buiten”.

Van der Laan schrijft dat het klopt dat incidenten met vluchtelingen „meestal niet actief gecommuniceerd” worden. „Niet om iets te verbergen, maar omdat het ongebruikelijk is te communiceren over alle incidenten die zich in een stad met 825.000 inwoners vanzelfsprekend in groten getale voordoen. Wij communiceren bijvoorbeeld ook niet actief over het aantal incidenten en aanhoudingen in een uitgaansweekend. Ter informatie: 100 aanhoudingen in een weekend met een veelvoud aan incidenten is niet uitzonderlijk.”

De gemeenteraad nam woensdag een motie van de PvdA aan, waarin de burgemeester werd verzocht maandelijks overzicht te geven van incidenten rond de noodopvang.

In zijn Nieuwjaarstoespraak zei Van der Laan: „We hebben het hier over een probleem [...] waarvoor we nog geen begin van een oplossing hebben en we als samenleving met elkaar niet écht in gesprek zijn.”