Zeker negentien doden bij aanval op Pakistaanse universiteit

De aanslag is opgeëist door de Talibaan, die in 2014 ook al een bloedbad aanrichtte op een Pakistaanse school.

Een slachtoffer van de aanslag op de Bacha Khan universiteit in Pakistan wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. OP de achtergrond verzamelen Pakistaanse militairen zich bij de ingang van de universiteit.
Een slachtoffer van de aanslag op de Bacha Khan universiteit in Pakistan wordt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. OP de achtergrond verzamelen Pakistaanse militairen zich bij de ingang van de universiteit. Foto Mohammad Sajjad/AP

Minstens vier gewapende mannen hebben woensdagochtend een universiteit in de noordelijke Pakistaanse stad Charsada bestormd en het vuur geopend op studenten en docenten. Daarbij zouden volgens Reuters negentien doden zijn gevallen. AP meldt 20 doden, AFP spreekt van 21 slachtoffers. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog op zal lopen.

De terreurdaad is opgeëist door de Pakistaanse Talibaan, die in 2014 eenzelfde soort aanslag pleegden op een school. Er zouden vijftig mensen gewond zijn geraakt, van wie vijf ernstig. Onder de doden zouden er studenten, bewakers, agenten en een professor zijn. Mogelijk loopt het dodental nog op tot veertig.

Het Pakistaanse leger zegt vier aanvallers te hebben gedood. Die liepen volgens ooggetuigen door de gangen van universiteitsgebouwen en executeerden mensen door ze met machinegeweren door het hoofd te schieten. Op de universiteit was op dat moment een poëzievoordracht aan de gang. Tijdens de bestorming waren ook twee explosies te horen, meldt Reuters. Na een langdurig vuurgevecht kamde een team van Pakistaanse militairen en agenten de gebouwen uit. Daarna werd de situatie veilig verklaard.

Terroristische dreiging

De Bacha Khan-universiteit, die zo’n 35 kilometer ten noorden van Peshawar ligt en ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Afghaanse grens, is vernoemd naar de oprichter van een liberale pacifistische politieke partij, Khan Abdul Ghaffar Khan. Zijn partij is in het verleden vaak het slachtoffer geweest van geweld van de Talibaan. Bij de universiteit staan zo’n 3.000 studenten ingeschreven.

Afgelopen weekend hielden verschillende scholen rondom Peshawar hun deuren dicht vanwege geruchten dat er een aanslag zou worden gepleegd, meldt Reuters.

Scholen vaker doelwit

In 2014 werd het scholensysteem in Noord-Pakistan getroffen door de dodelijkste Talibaanaanslag ooit in Pakistan. Bij een aanval op een school in Peshawar werden 142 mensen doodgeschoten, onder wie 134 kinderen. De zeven schutters werden gedood.

Het is niet het enige voorbeeld van een school waarop een terreuraanslag wordt gepleegd. Correspondent Joeri Boom schrijft daar woensdag in NRC Handelsblad over:

“De Pakistaanse Talibaan hebben het al jaren voorzien op scholen. De meeste van hun acties halen niet de internationale pers. Het gaat doorgaans om het intimideren van docenten en leerlingen. Niet zelden worden de schoolgebouwen door de jihadistische Talibaanstrijders in brand gestoken. Het doel van de TTP is invoering van de sharia als enige bron van wetgeving en bestuur in Pakistan. Ook het onderwijs kan volgens hen slechts geschoeid zijn op de leest van de islam. Veruit de meeste scholen en universiteiten in het land hanteren een goeddeels seculier systeem.”

Pakistan herintroduceerde vlak na de aanval op de school in Peshawar de doodstraf. Zes verdachten die bij de aanval betrokken zouden zijn, zijn ter dood veroordeeld. Vier van hen zijn inmiddels opgehangen.