Xenos schrapt 250 banen bij Nederlandse vestigingen

Het gaat vooral om mensen met een leidinggevende of coördinerende functie in de winkel.

Foto Koen Suyk / ANP

Winkelketen Xenos schrapt 250 banen bij haar vestigingen in Nederland. Het gaat om leidinggevende en coördinerende functies in de winkels, zo kondigde eigenaar Blokker Holding woensdagavond aan. De maatregel is bedoeld om kosten te besparen, nu klanten minder naar de winkel komen en hun aankopen vaker via internet doen.

Door het veranderende koopgedrag van consumenten staat het resultaat van Xenos onder druk, schrijft Blokker Holding in een verklaring. Het detailhandelsbedrijf wil nu de loonkosten “in lijn brengen” met de omzet. Blokker Holding kijkt of het overtallige personeel elders in het bedrijf aan het werk kan, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit.

De ruim drieduizend werknemers die overblijven, moeten zich in de toekomst meer richten op het helpen van klanten. Ook komen er meer vulploegen en veranderen de tijden waarop het personeel moeten werken, omdat klanten ook op andere tijden winkels bezoeken. Een woordvoerder zegt daarover:

“Mensen winkelen anders dan ze vroeger deden. Op koopavonden komen er nu minder mensen naar de winkel. We passen onze bezetting daarop aan.”

Vakbonden FNV en CNV zeggen in een reactie zich grote zorgen te maken over de werkgelegenheid in de detailhandel. Door de recente faillissementen van V&D, Macintosh en drogisterij DA wordt het namelijk “een hele toer” om nieuw werk te vinden voor het overbodige Xenos-personeel, aldus bestuurder Martijn den Heijer van CNV Vakmensen.

Een nieuwe formule en een ander assortiment

Naast het terugbrengen van de personeelsuitgaven sluit Xenos dit jaar waarschijnlijk ook een handvol winkels. Volgens de zegsvrouw gaat het per saldo om vijf tot zeven filialen. Xenos heeft momenteel zo’n 250 winkels, waarvan iets minder dan tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland.

Ook wil het moederbedrijf de komende tijd ook de winkels en het assortiment van Xenos vernieuwen. De keten moet een “sterk en verrassend winkelmerk” blijven, dat aansluit bij de wensen van klanten. Om wat voor veranderingen het gaat, wilde een zegsvrouw van het moederbedrijf niet toelichten.

Blokker Holding trekt dit jaar 11,5 miljoen euro uit voor het vernieuwen van Xenos. Dat geld gaat onder meer naar het vernieuwen van de winkels en het assortiment, maar bijvoorbeeld ook naar het aanpassen van kassasystemen en het uitbreiden van de website. De online verkoop maakt namelijk “een sterke groei” door, aldus de detailhandelaar.

Minder verkoop in winkels, meer via internet

Xenos is niet de enige keten die last heeft van de teruglopende verkopen in fysieke winkels. Ook Blokker zelf heeft daar last van, zo liet het bedrijf vorig jaar bij de presentatie van de jaarcijfers weten. Vooral de verkoop van huishoudartikelen – volgens het bedrijf “de belangrijkste sector” – liep terug, met ruim dertig miljoen euro.

Tegelijkertijd heeft de Blokker Holding hoge verwachtingen van het internet. De eigenaar van onder meer ook Leen Bakker en Bart Smit behaalde in 2014 – de meest recente cijfers – bijna honderd miljoen euro aan online omzet. In 2017 moet dat bedrag zijn opgelopen tot zeker 300 miljoen euro.