Cultuur

Nederlanders zeggen steeds vaker ‘nee’ tegen Franse Chardonnay

Foto AFP

Arme Fransen: sinds maandag bevindt het land zich in een “economische en sociale” noodtoestand. In veel andere West-Europese landen trekt de economie weer aan, maar Frankrijk blijft achter. En daar zijn wij ook een klein beetje schuldig aan, want we importeren relatief gezien veel minder Franse wijn dan twintig jaar geleden. Hoe komt dat?

Het verlies van het Franse marktaandeel is opvallend, want Nederland is de afgelopen twintig jaar juist meer wijn gaan kopen. Het totale aantal geïmporteerde liters wijn is ruim anderhalf keer zo groot geworden. Dat geldt niet voor de Franse wijnen: daarvan is het aantal gekochte liters de afgelopen twintig jaar zelfs lichtelijk gedaald.


Frankrijk heeft kennelijk niet weten te profiteren van de groeiende markt in Nederland. Maar waarom niet?

Hans Burghoorn van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) ziet de opkomst van Chileense en Zuid-Afrikaanse wijnen als een belangrijke oorzaak voor de terugloop van de vraag naar Franse wijn. Burghoorn:

“De Nederlandse consument is over het algemeen nieuwsgierig naar andere wijnen.”

Deze nieuwsgierigheid zorgt er volgens hem voor dat de Nederlandse consument eerder een nieuwe wijn probeert en daardoor de Franse wijn minder snel trouw blijft. Burghoorn:

“Zuid-Afrikaanse wijnen hebben bijvoorbeeld de afgelopen jaren hun marktaandeel grotendeels weten vast te houden. De Nederlandse namen op de flessen hielpen daarbij. Daarnaast is het aantal geïmporteerde Chileense wijnen flink toegenomen. De opkomst van deze landen is ten koste gegaan van het marktaandeel van Franse wijnen.”

Wijn van eigen bodem

En dan is er nog een andere opvallende nieuwkomer op de Nederlandse wijnmarkt: Groot-Brittannië. Nederland importeerde in 2014 meer Britse dan Zuid-Afrikaanse wijnen.

Als ze zelfs in Engeland wijn produceren, waarom doen wij dat dan niet ook? Het aantal hectaren van wijnvelden in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen.

Volgens Burghoorn is de prijs/kwaliteit-verhouding van Nederlandse wijnen echter nog lang niet te vergelijken met die van de gevestigde wijnproducenten. Burghoorn:

“Veel Nederlandse wijnen worden nu nog verkocht als curiosa of als cadeaus weggegeven”.

Heeft Frankrijk toch nog iets aan ons?

Oké, we importeren relatief minder wijn, maar dragen we op een andere manier iets bij aan de Franse economie? Ja hoor, want de import van goederen uit Frankrijk is de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven. Dat de wijn bij ons minder in trek is, heeft dus geen grote gevolgen voor de totale handel.

Bij Frankrijk denk je misschien ook aan kaas, jam of foie gras, maar de import bestaat voornamelijk uit machines - waaronder auto’s - medicijnen en ruwe olie. De categorie ‘voedingsmiddelen en levende dieren’ staat op de vierde plek. Wijn komt niet eens voor in de toptien van geïmporteerde producten.