Voortvluchtige Brit opgepakt tijdens BBC-shoot

Amsterdam is een geliefde schuilplaats voor Britse criminelen.

Foto Koen van Weel / ANP

De politie heeft een voortvluchtige Brit aangehouden dankzij opnamen voor een BBC-documentaire over voortvluchtige Britten. Een cameraploeg voor de publieke omroep was omgevingsbeelden aan het filmen in Amsterdam toen er een Brit door het beeld liep die regelmatig contact heeft met voortvluchtige landgenoten, schrijft de politie.

De man liep met twee anderen op de Nieuwezijds Voorburgwal toen hij werd herkend door een agent in burger die bij de BBC-shoot aanwezig was. De politieman en een vrouwelijke collega besloten het drietal te volgen en riepen versterking in. Daarna pas werd volgens de politieverklaring duidelijk dat een van de andere mannen verdacht veel weghad van een 41-jarige voortvluchtige Brit.

Geliefd onderkomen

De politie besloot tot een controle toen de drie mannen in een auto dreigden weg te rijden. De crimineel wordt gezocht in verband met de smokkel van verdovende middelen. Hij wordt zodra de overleveringsprocedure is afgehandeld uitgeleverd aan de Britse justitie.

De BBC was in Amsterdam voor de opnamen van een 15-delige reeks over voortvluchtige Britten in Spanje en Amsterdam. De hoofdstad is een geliefde schuilplaats voor Britse criminelen. Politie en justitie hebben in het verleden verschillende initiatieven genomen om Britten op te sporen die worden gezocht in verband met een veroordeling of verdenking van zware misdrijven.

De aanhouding van dinsdagmiddag is gefilmd door cameraman Frank Buis, die volgens de politie toevallig aanwezige was.