Voor het eerst twee Nederlanders op shortlist Hans Christian Andersenprijs

De Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs die wel geldt als de ‘kleine Nobelprijs’, wordt begin april aan twee mensen toegekend: een schrijver en een illustrator.

Ted van Lieshout
Ted van Lieshout Foto ANP

Schrijver Ted van Lieshout en illustrator Marit Törnqvist zijn genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs, de tweejaarlijkse internationale oeuvreprijs voor kinderboekenmakers. Het is voor het eerst dat twee Nederlanders op de shortlist van in totaal tien makers staan.

De oeuvreprijs wordt begin april aan twee mensen toegekend: een schrijver en een illustrator. Van Lieshout, die werkt als dichter, schrijver en illustrator, is genomineerd als schrijver. Bij de vorige editie van de prijs, in 2014, haalde Van Lieshout ook al de shortlist, voor Törnqvist is het de eerste keer. De enige Nederlandse kinderboekenmakers die ooit onderscheiden werden met de prijs, die sinds 1956 wordt uitgereikt, zijn Annie M.G. Schmidt (in 1988) en Kikker-tekenaar Max Velthuijs (in 2004).

Kleine Nobelprijs

De Hans Christian Andersenprijs wordt ook wel de ‘kleine Nobelprijs’ genoemd, maar ondervindt daarin sinds enige jaren concurrentie van de Zweedse Astrid Lindgren Memorial Award. Aan die laatste prijs is behalve prestige ook een groot geldbedrag (bijna 600.000 euro) verbonden, de Hans Christian Andersenprijs kent geen prijzengeld. Kandidaten voor de longlist van de Andersenprijs worden aangedragen door IBBY, een internationaal netwerk voor jeugdliteratuur.

Andere kanshebbers zijn dit jaar onder meer de Duitse illustrator Rotraut Susanne Berner, de Duitse schrijfster Mirjam Pressler, beiden al eerder genomineerd, en de Amerikaanse schrijfster Lois Lowry. Verder nomineerde de internationale jury de schrijvers Cao Wenxuan uit China en de illustratoren Pejman Rahimizadeh uit Iran en Suzy Lee. Van hen is in Nederland nog geen werk in vertaling uitgebracht.