VN: hongersnood dreigt voor helft bevolking CAR

De helft van de inwoners van het land weet niet waar zijn of haar volgende maaltijd vandaan komt.

Archiefbeeld. Moslims op de vlucht voor christelijke milities vinden onderdak bij een katholieke kerk.
Archiefbeeld. Moslims op de vlucht voor christelijke milities vinden onderdak bij een katholieke kerk. Foto Jerome Delay / AP

Voor grote delen van de bevolking van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) dreigt hongersnood. Dat zegt het World Food Programme (WFP), de voedselhulporganisatie van de Verenigde Naties. De helft van de mensen, ongeveer 2,5 miljoen mensen, zit in de problemen.

Volgens een onderzoek van het WFP leeft een op de zes mensen in ernstige of extreme voedselonzekerheid. Ruim een op de drie mannen, vrouwen en kinderen weet niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen. Het gaat volgens het WFP om een verdubbeling van het aantal mensen met honger in een jaar tijd. Er is niet alleen een tekort aan voedsel; het voedsel dat beschikbaar en betaalbaar is, is weinig voedzaam.

De problemen zijn veroorzaakt door de onzekerheid over de veiligheidssituatie in het land. De oogsten in de jaren 2014-2015 waren slecht en de voedselprijzen zijn hoog. Reden is dat boeren door het geweld niet in staat waren voor hun gewassen en dieren te zorgen. Daar had het WFP jaren geleden al voor gewaarschuwd.

Sektarisch geweld

Door het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek zijn volgens de meest recente cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR ruim een miljoen mensen op de vlucht geslagen. Unicef waarschuwde in november dat bovendien meer dan een miljoen kinderen in het land dringend hulp nodig hebben.

In de Centraal Afrikaanse Republiek woedt een gewelddadige strijd tussen islamitische en christelijke milities. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd voor genocide. Na een periode van relatieve rust laaide het geweld in september weer op.