Verwarring over vertrek Van Gaal bij AFM

Vertrok zakenvrouw onverwachts als toezichthouder bij AFM omdat ze bijkluste bij banken? Zij zegt van niet, Dijsselbloem zegt van wel.

Van Gaal vertrok 1 januari bij AFM.
Van Gaal vertrok 1 januari bij AFM. Foto Bob van der Vlist

Zakenvrouw Annemarie van Gaal vertrok wel degelijk vanwege haar nevenactiviteiten uit de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in zijn wekelijkse gesprek met nieuwszender RTL Z.

Tot verrassing van velen verscheen vrijdag een bericht in de Staatscourant dat Van Gaal na nog geen half jaar alweer vertrekt bij de toezichthouder. Van Gaal kreeg de nodige kritiek nadat de financiële website Follow the Money onthulde dat ze zich in het half jaar bij de AFM minimaal twaalf keer liet inhuren door instellingen die onder toezicht van de AFM staan. Zes keer door ING, vijf keer door Rabobank en een keer door accountant BDO.

Toen haar vertrek bekend werd, ontkende Van Gaal tegen verschillende media dat het iets met haar nevenactiviteiten te maken zou hebben. Aan Follow the Money liet ze weten dat haar lidmaatschap van de raad van toezicht „niet te combineren valt met een aantal dingen die ik in mijn leven, zakelijk en privé, wil blijven doen”.

Maar volgens minister Dijsselbloem ligt dat dus anders. „De AFM beperkt nevenactiviteiten op gebieden waarin zij juist graag wel actief wil blijven. Uiteindelijk heeft ze besloten dat ze dat toch belangrijker vindt. Het is zoals het is”, zei hij dinsdag.

Van Gaal laat per sms aan NRC weten dat de uitspraak van Dijsselbloem niet klopt. „Ik heb alles opgegeven wat ik moest opgeven voor ik aan de functie bij de AFM begon.” Ze wijst onder meer op haar column in Het Financieele Dagblad en het beëindigde lidmaatschap van het strategisch adviescollege van het Verbond van Verzekeraars. Van Gaal zegt dat ze buiten haar lezingen en commissariaten bij Pathé, RAI en Dupont geen nevenactiviteiten had en dat de voorgaande „allemaal goedgekeurd” zijn. „Dat weet de minister ook.”

Het vertrek van Van Gaal is pijnlijk voor de AFM en Dijsselbloem omdat de vorige raad van toezicht een jaar geleden juist onder vuur kwam te liggen vanwege nevenfuncties. Na een kritisch rapport daarover stapten verschillende leden, onder wie voorzitter George Möller, op.

Dijsselbloem riep vervolgens op tot vernieuwing van de raad van toezicht en wierp de vraag op of het „überhaupt wenselijk is dat een nevenfunctie wordt uitgeoefend” door de raad van toezicht van de AFM. Naast Paul Rosenmöller werd Van Gaal binnengehaald als een van degenen die voor een andere cultuur binnen de raad moest zorgen.