Van der Laan: aantal incidenten met vluchtelingen zal toenemen

Dat komt volgens de Amsterdamse burgemeester door de aard van de noodopvang: grote groepen in kleine ruimten met weinig privacy.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De aard van de noodopvang voor asielzoekers werkt spanningen in de hand. Dit schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan de gemeenteraad. “Langdurige opvang van grote groepen in kleine ruimten met weinig privacy” ziet Van der Laan als oorzaak voor veel van de incidenten in de noodopvang. “We moeten er mee rekening houden dat deze zullen toenemen.”

De politie heeft het afgelopen half jaar zo’n dertig incidenten genoteerd rond de verschillende locaties voor noodopvang in Amsterdam.

“Vechtpartijen tussen de bewoners (Sjiieten-Soennieten, Eritreeërs-Syriërs, Moslim-Christen), LHBT’ers die geïntimideerd werden en zijn overgeplaatst, een demonstratie wegens onvrede over voorzieningen op de noodopvanglocatie, dronkenschap, opstootjes en onrust/irritatie over (te lange rij voor) het eten, een naderende verhuizing, de duur van de procedure of vanwege verveling.”

Twee zedendelicten

Ook zijn er twee zedendelicten gemeld waarbij mogelijk asielzoekers betrokken zijn. Een gaat over aanranding dan wel lastigvallen van enkele meisjes in een zwembad. De politie noemt het “aannemelijk” dat de dader uit een noodopvang komt, maar heeft hem nog niet gevonden. Het andere betreft een vrouw die in een café is betast. Het slachtoffer heeft zich echter nog niet gemeld.

‘We verbergen niets’

In zijn brief weerspreekt Van der Laan met klem de suggestie dat de Amsterdamse politie misstanden rond de noodopvang niet aan zou mogen kaarten en dat deze incidenten dus bewust niet zijn gemeld. Oud-politiechef Eric Nordholt sprak onlangs in Nieuwsuur over de massa-aanranding in Keulen en de onwaarachtige mededelingen die de plaatselijke politietop in eerste instantie daarover deed. Hij verwees daarna naar de noodopvang in Amsterdam en zei: “Daar gebeuren ook vervelende dingen. Dat komt niet naar buiten.” Hij wilde daarmee “niet zeggen dat het de Amsterdamse burgemeester niet welgevallig is, maar het komt niet naar buiten”.

Van der Laan schrijft:

“Net als bij vele andere incidenten in deze stad, is over deze incidenten met betrekking tot vluchtelingen meestal niet actief gecommuniceerd. Niet om iets te verbergen, maar omdat het ongebruikelijk is te communiceren over alle incidenten die zich in een stad met 825.000 inwoners vanzelfsprekend in grote getale voordoen. Wij communiceren bijvoorbeeld ook niet actief over het aantal incidenten en aanhoudingen in een uitgaansweekend. Ter informatie: 100 aanhoudingen in een weekend met een veelvoud aan incidenten is niet uitzonderlijk.”

Nieuwjaarstoespraak

Het is niet voor het eerst dat Van der Laan wijst op de gevaren van de huidige aanpak van de vluchtelingentoestroom. In zijn Nieuwjaarstoespraak zei hij: “We hebben het hier over een probleem (…) waarvoor we nog geen begin van een oplossing hebben en waarover we als samenleving met elkaar niet ècht in gesprek zijn.” Hij stelde voor de asielzoekers “zoveel mogelijk te verspreiden, niet alleen over álle Europese landen maar ook over álle Nederlandse gemeenten.”

De brief: