Opnieuw Amerikaanse ambassadeur voortijdig weg uit Den Haag

Opnieuw verlaat een Amerikaanse ambassadeur in Den Haag voortijdig zijn post. Timothy Broas keert volgende maand terug naar de VS. Hij zat pas sinds het voorjaar van 2014 in Den Haag.

Broas zegt meer aandacht te willen besteden aan zijn gezin, dat in de VS is gebleven. In Den Haag stond hij bekend als ambassadeur die overal aanwezig was. Over zijn ‘politieke antenne’ uitten sommigen twijfels.

Sinds 2005 heeft geen enkele Amerikaanse ambassadeur de ambtsperiode van vier jaar in Den Haag volgemaakt. De voorganger van Broas, Fay Hartog Levin, stapte in 2011, eveneens om privé-redenen, al binnen drie jaar op. In de tussentijd moest Den Haag het doen met tijdelijk zaakgelastigden. Dat zal nu waarschijnlijk ook weer zo zijn. Een nieuwe ambassadeur is niet te verwachten voor er een nieuwe Amerikaanse president is. Voordat alle procedures zijn afgerond, is dan ten minste anderhalf jaar voorbij.

De benoeming van Broas, die eerder veel geld ophaalde voor de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Obama, verliep moeizaam. Hij doorliep in 2012 de gebruikelijke hoorzittingen in de Senaat, maar werd kort daarna in Maryland betrapt op rijden onder invloed en te hard rijden. Broas, partner van een advocatenbureau, verzette zich tegen zijn aanhouding. Daarna trok hij zich terug. De zaak werd geschikt en twee jaar later volgde zijn benoeming alsnog. (NRC)