Tijdelijk Franse medicijnen voor schildklierpatiënten

Het toestaan van de middelen – die niet verschillen van de Nederlandse – moet een naderend tekort afwenden.

Doosjes van het middel Thyrax Duotab, dat tijdelijk niet meer wordt geproduceerd.
Doosjes van het middel Thyrax Duotab, dat tijdelijk niet meer wordt geproduceerd. Foto Bas Czerwinski / ANP

Vanwege een dreigend tekort mag de Duitse farmaceut Merck tijdelijk Franse schildkliermedicijnen in Nederland verkopen. Het gaat om pillen die het bedrijf nu al in Nederland levert, maar dan in een Franse verpakking, zo laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdagavond weten. Voor verkoop worden de medicijnen wel voorzien van een Nederlandse bijsluiter.

De maatregel is bedoeld om een gebrek aan schildkliermedicijnen te voorkomen. Door een verhuizing kan farmaceut Aspen Pharma namelijk zeker een half jaar geen Thyrax Duotab leveren – een bericht dat vorige week leidde tot een run op het medicijn. Thyrax wordt gebruikt door honderdduizenden Nederlanders met een trage schildklier.

Een miljoen Franse verpakkingen

Het middel Euthyrox van Merck kan dienen als alternatief voor Thyrax. Op dit moment is er ook van dit medicijn een beperkte voorraad, zo stelt de inspectie. Merck krijgt daarom toestemming om één miljoen verpakkingen met medicijnen bedoeld voor de Franse markt te leveren. Dat is voldoende om één tot twee maanden te overbruggen, tot de Nederlandse verpakkingen beschikbaar zijn.

Ongeveer twee op de tien schildklierpatiënten slikt nu al Euthyrox, zo schrijft persbureau ANP. Het tijdelijk niet beschikbare Thyrax wordt aan zeven op de tien mensen voorgeschreven. De tabletten zijn bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.