Tien arrestaties in groot onderzoek naar bitcoins

In het kader van een groot internationaal onderzoek naar bitcoins heeft de FIOD vijftien adressen in Nederland doorzocht, onder meer in Rotterdam en Den Haag.

In Den Haag staat een ‘pinautomaat’ waar bezoekers bitcoins kopen.
In Den Haag staat een ‘pinautomaat’ waar bezoekers bitcoins kopen. Foto Valerie Kuypers / ANP

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft dinsdag tien mensen aangehouden in het kader van een groot internationaal onderzoek naar bitcoins, de omstreden virtuele valuta. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

Vijftien woningen doorzocht

De fiscale recherche doorzocht vijftien adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Er werden tien mensen aangehouden, allen twintigers met de Nederlandse nationaliteit. Een van de hoofdverdachten komt oorspronkelijk uit Litouwen, een aantal andere arrestanten uit Marokko. Onder de verdachten bevinden zich zowel criminele handelaren als bitcoincashers, mensen die in ruil voor geld de bitcoins van de handelaren op hun rekening laten zetten en dat bedrag vervolgens pinnen zodat de bitcoins worden omgezet in contant geld.

De bitcoincashers worden gezien als hoofdverdachten. Alle tien verdachten worden verdacht van witwassen. Bij de huiszoekingen werden ook grondstoffen aangetroffen voor het maken van xtc. Er is ook beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen. Na rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is ook beslag gelegd op bankrekeningen met daarop bitcoins.

Hoe werkt het dark web, waar wordt betaald met bitcoins?

Op het zogeheten dark web kunnen criminelen handelen via hun eigen vraag-en-aanbod-websites. Het dark web is een deel van het internet dat moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde gebruiker en waarvan de activiteit niet wordt bijgehouden door zoekmachines. Op deze websites worden diensten en goederen aangeboden en verkocht, zoals drugs en wapens, die onder meer betaald kunnen worden met bitcoins.

Zo kwam de FIOD deze groep op het spoor?

De zaak kwam aan het rollen toen meerdere banken meldden dat er grote geldbedragen werden gestort op een bankrekening, die vervolgens snel werden gepind.