Spanning stijgt bij musicalbedrijf van Joop van den Ende na aankondiging extra ontslagen

Bij musicalbedrijf Stage Entertainment, opgericht door Joop van den Ende, verdwijnen nog eens honderd extra banen. Dat komt bovenop het al eerder aangekondigde schrappen van 200 tot 250 plaatsen. Dat bleek dinsdag bij de bekendmaking van de definitieve reorganisatieplannen van het bedrijf. In Nederland zullen ongeveer twintig banen verdwijnen. Wereldwijd telt Stage ruim 2.600 fulltime arbeidsplaatsen.

Stage Entertainment is het grootste musicalbedrijf van Nederland en is actief in acht landen. Het produceert musicals als The Lion King en Mama Mia en ontwikkelt ook producties, zoals Sister Act en Rocky.

Vorig jaar juni verkocht Van den Ende een meerderheidsbelang van Stage aan private equity-firma CVC, dat eerder de rechten van de Formule 1 kocht.

Destijds gaf Van den Ende al toe dat Stage wel wat efficiënter gerund kan worden. De laatste jaarcijfers (19 miljoen euro verlies en een omzetdaling van 514 miljoen naar 482 miljoen euro) maken die noodzaak des te meer prangend.

CVC heeft het beruchte structureringsadviesbureau Alvarez & Marsal in de arm genomen om Stage door te lichten. Het definitieve advies van de consultants wordt ieder moment verwacht. Het schrappen van arbeidsplaatsen is nu dus al bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder gaat het om „ongeveer twintig gedwongen ontslagen”. Tevens worden tijdelijke contracten niet verlengd en blijft een vacaturestop van kracht.

De grote vraag is welke maatregelen nog meer gaan volgen. Momenteel exploiteert Stage Entertainment negentien theaters in zes landen, waaronder het Circustheater in Den Haag en Beatrix Theater in Utrecht. Verschillende van die theaters heeft het in eigen bezit. Het is niet onwaarschijnlijk dat CVC die in de verkoop doet.

In een toelichting stelt bestuursvoorzitter Just Spee van Stage dat de firma niet van plan is om Europese theaters te sluiten, maar wordt de „voetafdruk per land” nader bekeken. (NRC)