Surinaamse muzieklegende met een feilloze, zwoele stem

Max Nijman (1941 - 2016)

Surinaamse soulzanger groeide uit tot een fenomeen met nationale hits.

De Surinaamse zanger Max Nijman begon met zingen in bauxietstadje Moengo en groeide uit tot één van de bekendste Surinaamse zangers, met internationaal succes. Gister overleed hij in zijn woonplaats Leiderdorp.

Wie in de jaren tachtig met Surinam Airways landde op Zanderij hoorde Ai Sranan, de grote hit van Max Nijman, als welkomstlied. Het lied schreef hij uit heimwee toen hij korte tijd in Trinidad resideerde, bij calpyso-ster Mighty Sparrow. Andere hits van Nijman waren Katibo (over de slavernij), Adjosi (over zijn afscheid van Suriname) en Iene Miene Mutte – zelden klonk een volksrijmpje zo soulvol.

Nijman leerde zingen in de kerk en van zijn moeder, die de nieuwste Amerikaanse hits zong. Een Amerikaanse was onder de indruk van de jonge Nijman en haalde hem voor optredens naar Paramaribo. Per vliegtuig ging de jongen uit een arm gezin van zestien kinderen in het weekend heen en weer. Hij groeide uit tot een sensatie en verzorgde het voorprogramma voor sterren als Ben E. King, Johnny Nash en Wilson Pickett. Brook Benton was zijn grote voorbeeld.

Nijman had de kwaliteiten en connecties om een carrière in de VS op te bouwen, maar hij bleef liever in Suriname. Heimwee.

Verhuizen deed hij uiteindelijk toch. Naar Nederland in 1968, voor de opleiding van zijn vrouw Rinia tot verpleegkundige. Hier begon hij weer vanaf nul, maar hij viel al snel op met zijn feilloze zwoele stem. Bovendien had hij de levensles van Brook Benton („Vertel je eigen, echte verhaal”) ter harte genomen en schreef hij liedjes in sranantongo, iets wat in de jaren zeventig nog zeer ongebruikelijk was.

Tot op late leeftijd schreef hij nieuw materiaal. In 2012, op de onafhankelijkheidsdag van Suriname, speelde hij zijn afscheidsconcert. Het werd rechtstreeks uitgezonden op tv.