Schrijver Aristide von Bienefeldt is op 56-jarige leeftijd overleden

Von Bienefeldt debuteerde in 2002 met de deels in Parijs spelende roman Bekentenissen van een stamhouder.

Schrijver Aristide von Bienefeldt is op 56-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de literaire website Tzum.info waar Von Bienefeldt (pseudoniem van Rijk de Jong) medewerker was.

Von Bienefeldt debuteerde in 2002 met de deels in Parijs spelende roman Bekentenissen van een stamhouder. Over dat boek schreef NRC Handelsblad:

‘Er valt veel plezier te beleven aan De bekentenissen van een stamhouder, al is het maar door de komische voorspelbaarheid waarmee werkelijk ieder contact dat Aristide met een andere man heeft, ontaardt in een seksscène. […] Maar voor wie niet onpasselijk wordt van royaal vloeiende lichaamssappen, is Bekentenissen van een stamhouder een genoeglijk tijdverdrijf.’

Ook al omdat het debuut niet lang verscheen na de door Arnon Grunberg onder het pseudoniem Marek van der Jagt geschreven De geschiedenis van mijn kaalheid, werd er dadelijk gespeculeerd over de identiteit van Von Bienefeldt, die zich pas jaren later als Rijk de Jong bekend zou maken.

Tot zijn latere boeken behoren Een beschaafde jongeman (2003) Leer mij Walter kennen (2007). In de loop der jaren kregen zijn boeken minder belangstelling en na het ontslag van zijn vaste redacteur Bart Kraamer brak hij met zijn uitgeverij Meulenhoff. Zijn ‘kronieken’ voor Tzum.info werden gebundeld als De avonturen van mijn rode flesje (2014). Anderhalf jaar geleden liet Von Bienefeldt weten aan kanker te lijden. Zijn laatste boek verschijnt op 4 februari: de novelle Hotel Malinconia.