Rutte in Europarlement: crisis asiel in twee maanden oplossen

De vluchtelingencrisis moet binnen twee maanden onder controle zijn gebracht. Dat heeft premier Rutte woensdagochtend gezegd in Straatsburg. ,,De huidige aantallen [vluchtelingen, red.] zijn niet vol te houden. De tijd dringt. We hebben een sterke afname nodig in de komende zes tot acht weken.”

Rutte sprak voor het eerst in het Europees Parlement sinds het begin van het roulerende EU-voorzitterschap van Nederland op 1 januari. Tijdens een uiteenzetting over de Nederlandse prioriteiten zei hij dat Europa „geen nieuwe verheven ideeën of grote visies” nodig heeft, maar „resultaten”. Rutte legde in zijn betoog veel nadruk op het vervolmaken van de interne markt, vooral die voor digitale diensten. Maar de premier zei ook te beseffen dat de vluchtelingencrisis de komende weken „veel tijd en energie” zal opeisen.

Europees ‘president’ Donald Tusk sprak dinsdag ook over een deadline van twee maanden. De geplande top van EU-regeringsleiders medio maart is „het laatste moment om te kijken of onze strategie werkt”, zei de voorzitter van de Europese Raad van EU-leiders. „Zo niet dan zullen we grote gevolgen zien, zoals de ineenstorting van Schengen”, de vrij-reizenzone binnen de EU. Vanaf maart moet worden besloten of de in verschillende landen weer ingestelde bewaking van binnengrenzen kan worden verlengd. De ruimte die het Schengen-verdrag hiervoor biedt is in principe op.

Rutte vergeleek de Europese samenwerking, die door de vluchtelingencrisis sterk onder druk staat, met „een voetbalwedstrijd”. „Het is niet de stijl, maar het resultaat dat telt en zoals we weten scoort de EU de meeste doelpunten in blessuretijd.” De premier vindt het vooral belangrijk dat de recente deal met Turkije, over het tegenhouden van migranten in ruil voor 3 miljard euro, snel wordt uitgevoerd en dat de Europese buitengrenzen „onder controle” worden gebracht, vooral in Griekenland.