Recordjaar ASML eindigt met omzetdaling

Chipmachinefabrikant maakt 16 procent meer winst; volgens topman Wennink is de dip in de vraag naar nieuwe processors „tijdelijk”.

Positieve reactie
Positieve reactie

Zoals het al verwacht had merkt ASML dat chipfabrikanten minder investeren in nieuwe machines. De reden: er worden minder computers gekocht en het enthousiasme van consumenten voor weer een snellere smartphone neemt af. Dat merken ook de toeleveranciers van de chipmakers, zoals ASML.

Het hightechbedrijf in Veldhoven levert de lithografiemachines die nodig zijn voor de productie van steeds fijnmaziger chips. Woensdagochtend rapporteerde ASML een omzetdaling over het laatste kwartaal van 2015. De lagere omzet van 1,4 miljard euro was al ingecalculeerd bij de vorige kwartaalrapportage.

Onder meer de Amerikaanse chipfabrikant Intel, een van ASML’s belangrijkste klanten en medeaandeelhouder, heeft het investeringstempo even teruggeschroefd.

De omzetdaling is tijdelijk en geeft niet goed weer hoe gezond ASML er voorstaat, benadrukte topman Peter Wennink in een toelichting op de cijfers: ASML beleefde in 2015 een recordjaar, met een omzet van 6,3 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1,4 miljard euro. Dat is een toename van 16 procent ten opzichte van vorig jaar.

Die goede resultaten zijn te danken aan de grote vraag naar chips voor werkgeheugen in computers en telefoons in 2015. In 2016 zal ASML daar minder van kunnen profiteren, denkt Wennink. Hij verwacht dat de tijdelijke dip in de chipmarkt nog aanhoudt tot in het eerste kwartaal van dit jaar. ASML rekent in dat kwartaal op 1,3 miljard euro omzet.

Servicetak groeit

Wennink gaat ervan uit dat de terugval ruim wordt gecompenseerd in het tweede kwartaal. „Dan gaan chipfabrikanten investeren in onze nieuwe 10 nanometer-technologie.” Met die lithografiemachines zijn chips nog fijnmaziger te ontwerpen, waardoor ze energiezuiniger en sneller zijn. Het EUV-programma – technologie waarmee de schaalverkleining in chips nog weer jaren kan blijven voorgaan – ligt op schema.

Voor het eerst verdiende ASML dit jaar meer dan 2 miljard euro met onderhoud en updates van bestaande systemen. Ook al kopen chipfabrikanten misschien geen compleet nieuwe lithografiemachine, ze investeren wel in het up-to-date houden van hun huidige machinepark. Dat leverde in 2015 bijna eenderde van de totale omzet op, terwijl dat in 2010 amper 10 procent was.

Het afgelopen jaar daalde de koers van ASML, ongeveer in lijn met de rest van de AEX-index. Woensdagochtend reageerden beleggers positief op de resultaten, gezien een koersstijging van ruim 3 procent.

ASML kondigde een dividendverhoging van 50 procent aan (naar 1,05 euro per aandeel) en begint een nieuw programma om voor 1,5 miljard euro aandelen terug te kopen. Het bedrijf heeft nu meer dan 3,4 miljard euro in kas.