Economie

Pech voor start-ups, investeerders nemen minder risico

Foto iStock

Voor jonge bedrijven was 2015 een topjaar. Zelden konden start-ups namelijk zo makkelijk kapitaal aantrekken. Investeringen groeiden explosief, tot een niveau dat alleen in 2000 vlak voor de dotcom-crash werd geëvenaard. Maar er is gelijk ook slecht nieuws: investeerders beginnen alweer voorzichtiger te worden.

Dat blijkt uit een rapport van adviesfirma KPMG over wereldwijde durfinvesteringen, het soort risicovolle investeringen dat naar startende ondernemingen gaat. Vorig jaar werd 128 miljard dollar (118 miljard euro) durfkapitaal geïnvesteerd, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2014. Maar na drie sterke kwartalen vielen de investeringen ineens weer terug tot hetzelfde niveau als het jaar ervoor.

Durfinvesteerders zijn volgens KMPG terughoudend uit onzekerheid over de wereldeconomie, bezorgdheid over groei in China en omdat ze verwachten dat de rente verder gaat stijgen nadat de Amerikaanse rente eind vorig jaar al omhoog ging. Bovendien roept een aantal tegenvallende beursgangen van techbedrijven de vraag op of andere techbedrijven ook te hoog zijn gewaardeerd.

Europa ontspringt de dans

Er is wel weer een beetje goed nieuws als je in Nederland een bedrijfje wilt starten: de conservatieve houding onder investeerders lijkt vooral een Amerikaans en Aziatisch probleem. Europese durfinvesteringen gingen van het derde op het vierde kwartaal minder hard achteruit.

De verklaring? Allereerst zijn Europese investeerders al langer voorzichtig - een van de verklaringen voor het bescheiden aandeel dat Europa heeft in het geheel aan durfinvesteringen. Wat er nu gebeurt zou je dus kunnen zien als inhaalslag van de Amerikanen en Aziaten op de weg naar een langere conservatieve periode onder investeerders.

Daarnaast is de verwachting dat de Europese Centrale Bank het extreem lage rentetarief nog wel even handhaaft - wat betekent dat investeerders op zoek gaan naar mogelijkheden om meer rendement uit hun vermogen te halen. Ook blijft volgens KPMG het investeringsklimaat in het Verenigd Koninkrijk - dat de helft van de Europese durfinvesteringen voor zijn rekening neemt - gunstig vanwege overheidsstimuleringen en een bloeiende financiële techsector.