Opnieuw ebola-besmetting in Sierra Leone

De ziekte werd ontdekt bij een 38-jarige vrouw die de vorige week overleden patiënt had verzorgd.

Een aanplakbiljet in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.
Een aanplakbiljet in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Foto Aurelie Marrier d'Unienville

In Sierra Leone is opnieuw een geval van ebola vastgesteld, de tweede besmetting in nog geen week tijd. De ziekte werd ontdekt bij een 38-jarige vrouw die de vorige week overleden patiënt had verzorgd, zo meldt persbureau Reuters. De besmettingen komen op een moment dat de ziekte leek uitgebannen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Sierra Leone is de vrouw een familielid van de vrouw die vorige week omkwam. Pas na haar dood werd bij het slachtoffer ebola vastgesteld. De autoriteiten besloten daarop om 109 mensen te isoleren die contact hebben gehad met de overleden vrouw.

Ruim 11.000 slachtoffers

In november nog werd het West-Afrikaanse Sierra Leone ebola-vrij verklaard, nadat er 42 dagen geen nieuwe besmetting was opgedoken. Afgelopen donderdag verklaarde de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat ook in buurland Liberia de uitbraak van het virus voorbij was. Liberia was het laatste land in West-Afrika waar de ziekte nog heerste.

Sinds er twee jaar geleden een ebola-epidemie uitbrak in Guinee, Sierra Leone en Liberia raakten bijna 30.000 mensen besmet. Ruim 11.000 mensen gingen dood aan de ziekte. Daarmee is het de grootste uitbraak ooit.