Weer aanslag bij ambassade in Afghanistan: 7 doden

De afgelopen weken waren er ook al aanslagen in de buurt van de Spaanse en Italiaanse ambassades.

Afghaanse agenten houden de wacht bij de Russische ambassade in Kabul.
Afghaanse agenten houden de wacht bij de Russische ambassade in Kabul. Foto Ahmad Masood / Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul zijn woensdag zeker 7 doden en 25 gewonden gevallen. Dat gebeurde toen iemand in de buurt van de Russische ambassade een auto liet ontploffen, zo meldt de Afghaanse overheid aan persbureau AP. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is geen van de slachtoffers Russisch.

Hoewel de aanslag volgens Rusland niet gericht was op de ambassade heeft het pand wel enige schade opgelopen, zo schrijft het ministerie volgens Reuters in een verklaring. Rusland schroeft nu de beveiliging bij de ambassade op. Wie achter de aanslag zit, is nog niet bekend: de daad is vooralsnog niet opgeëist.

De laatste weken is het regelmatig onrustig in de regeringswijk van Kabul. Afgelopen zondag nog raakten twee beveiligers van de Italiaanse ambassade gewond toen vlak naast het pand een raket insloeg. Een maand eerder vond bij de Spaanse ambassade een zelfmoordaanslag plaats. Die kostte zeker zes agenten het leven.

Praten over vrede

Sinds de jaarwisseling zijn er volgens Reuters zeker zes bomaanslagen gepleegd in Kabul, de hoofdstad van het land. Ook werden begin deze maand troepen van de Amerikaanse speciale eenheden onder vuur genomen in het zuidwesten van Afghanistan. Daarbij kwam één Amerikaan om en raakten er twee gewond.

Kabul was afgelopen week tevens het toneel voor vredesgesprekken tussen de Afghaanse regering en vertegenwoordigers uit China, Pakistan en de Verenigde Staten. Ook afgelopen zomer werden zulke gesprekken al gevoerd, maar die liepen op niets uit. De oorlog in Afghanistan is al sinds 2001 gaande.