Oostenrijk wil limieten instellen voor asielinstroom

De regering wil dit jaar niet meer dan 37.500 mensen toelaten en tot en met 2019 hooguit 127.500.

Archiefbeeld van vluchtelingen in Traiskirchen, twintig kilometer ten zuiden van Wenen.
Archiefbeeld van vluchtelingen in Traiskirchen, twintig kilometer ten zuiden van Wenen. Foto Joe Klamar / AFP

Oostenrijk laat het komende jaar niet meer dan 37.500 asielzoekers toe. Dat heeft bondskanselier Werner Faymann woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau dpa. Tot en met 2019 is een maximum ingesteld van in totaal 127.500. Wat er gebeurt als die grens overschreden wordt, is niet bekendgemaakt.

Volgens de Oostenrijkse regering is het systeem “overweldigd” door het grote aantal vluchtelingen dat het te verwerken krijgt. De limiet beschouwt de regering als een noodoplossing die ook bedoeld is om de Europese Unie wakker te schudden.

Het plan is tot 2017 nog maximaal 35.000 asielzoekers toe te laten, in 2018 30.000 en in het eerste half jaar van 2019 25.000. Het is niet uitgesloten dat er vluchtelingen worden teruggestuurd, aldus vice-kanselier Reinhold Mitterlehner.

Servië

Naar aanleiding van het Oostenrijkse besluit kondigde Servië aan per direct alleen nog migranten de grens over te laten die asiel willen aanvragen in Oostenrijk of Duitsland. Dat heeft de verantwoordelijke minister gezegd tegen staatspersbureau Tanjug, meldt Reuters. Het is niet de eerste keer dat het land beperkingen instelt voor migranten. Zo werd eerder besloten dat alleen nog Syriërs, Afghanen en Irakezen worden toegelaten. Buurland Macedonië deed hetzelfde. Hierdoor kwamen duizenden migranten vast te zitten.

Duitsland ziet in het Oostenrijkse migratieplafond geen reden om het beleid te herzien. Een woordvoerder van Angela Merkel laat aan Reuters weten nog altijd het aantal migranten terug te willen dringen door in Europa gezamenlijke afspraken te maken.