FC Twente: mogelijk onrechtmatigheden bij transfers onder Munsterman en Van der Laan

Bij transfers die FC Twente heeft gedaan onder het voorzitterschap van Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan zijn „mogelijk handelingen verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen”. Dat zei FC Twente-commissaris Ton Heerts dinsdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de Enschedese club. Naast een al lopend onderzoek naar de governance bij de club is nu ook een nieuw onderzoek ingelast naar transferactiviteiten. Interim-directeur Onno Jacobs voert dat uit.

Onderwerp van onderzoek zouden meer dan alleen de transfers zijn die verband houden met de zogenoemde ‘Doyen-deal’. Een deel van de transferrechten van zeven spelers was in handen van deze investeringsmaatschappij. Afgelopen november werd FC Twente ernstig in verlegenheid gebracht toen er via de Russische website Footballleaks een geheim contract opdook waaruit invloed van Doyen op het transferbeleid van de club af te leiden viel. In een ‘aanvullende overeenkomst’, ondertekend door Munsterman en zijn rechterhand in de raad van commissarissen Van der Laan, stonden contractbepalingen die door de KNVB verboden waren. Beide ex-bestuurders zwijgen over de kwestie.

Van der Laan, die vorig jaar april Munsterman na twaalf jaar opvolgde als clubvoorzitter, trad af na het uitlekken van dit document. Voor het achterhouden van informatie door het vorige bestuur werd FC Twente afgelopen maand door de Nederlandse voetbalbond gestraft met voorwaardelijke licentieontneming, drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en een boete.

FC Twente heeft de komst van een aantal andere spelers via derden gefinancierd. Mexicaanse investeerders hadden voor zeventig procent transferrechten van Jésus Corona, die deze zomer aan FC Porto werd verkocht voor ruim tien miljoen euro. Twentse investeerders financierden de komst van huidig aanvoerder Felipe Guitiérrez uit Chili. Onbekend is of deze transfers de door Heerts bedoelde ‘vraagtekens’ oproepen. (NRC)