Olieprijs zit Shell dwars bij recordovername BG

Shell heeft veel last van de dalende olieprijs. Het afgelopen kwartaal moest het bedrijf ongeveer een 1 miljard dollar toeleggen op de oliewinning.

SHELL in Pernis.
SHELL in Pernis. Foto ANP / Lex van Lieshout

De dalende olieprijs raakt Shell hard. Het afgelopen kwartaal moest de Nederlands-Britse oliemaatschappij ongeveer een 1 miljard dollar (omgerekend 920 miljoen euro) toeleggen op de oliewinning. Dat er in het laatste kwartaal van 2015 toch nog rond de 500 miljoen dollar winst werd geboekt bij de energiewinning (upstream) was te danken aan de goede resultaten van de gasdivisie.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers die Shell woensdag heeft gepubliceerd, voorafgaand aan de overname van de Britse BG Group. De totale winst in de laatste drie maanden was met een geschat bedrag van tussen de 1,6 en 1,9 miljard ongeveer de helft van de 3,3 miljard in dezelfde periode van 2014. De winst over het hele jaar zal ruim 10 miljard dollar zijn en ook dat is bijna de helft van wat het een jaar eerder was.

Ondanks deze resultaten is topman Ben van Beurden tevreden over het feit dat Shell flink heeft weten te snijden in de kosten en daarmee de concurrentiekracht vergroot. De overname van BG, waarmee een bedrag van rond de 50 miljard dollar gemoeid is, zal naar verwachting binnen enkele weken worden afgerond. Van Beurden noemt de overname een „verjongingskuur” waar de aandeelhouders alleen maar profijt van zullen hebben. Hij benadrukt dat het dividend tenminste gehandhaafd blijft, en mogelijk wordt verhoogd.

Zo komt de olieprijs tot stand:

Van Beurden voert een strak financieel beleid. In 2015 werden de bedrijfskosten met 10 procent teruggebracht ten opzichte van 2014. De investeringen werden zelfs met 20 procent teruggeschroefd.

Daarnaast werden er in 2014 en 2015 bij elkaar voor meer dan 20 miljard dollar aan onderdelen verkocht. Na de afronding van de overname wil Shell tot 2019 nog eens voor 30 miljard dollar afstoten. Voor hoeveel het schrappen van de exploratie in Alaska en het teerzandproject Carmon Creek in Canada in de boeken wordt afgeschreven, is nog niet bekend.

De voorlopige cijfers zijn nu al bekendgemaakt omdat de aandeelhouders van Shell en BG volgende week stemmen over de overname. Een meerderheid lijkt de transactie te steunen, maar er zijn ook critici die stellen dat Shell met de overname een te groot risico neemt.
Ook BG heeft woensdag een voorlopige indicatie gegeven van de cijfers over 2015. Het meest opmerkelijke is de toename met 58 procent van de handel in vloeibaar gas (LNG). Topman Helge Lund noemt het bedrijfsresultaat „excellent”. In totaal verwacht BG over 2015 een winst van 2,3 miljard dollar te maken.