Officieel griepepidemie in Nederland

Afgelopen week meldden 72 op de 100.000 mensen zich met griepachtige klachten.

Vorig jaar duurde de epidemie uitzonderlijk lang.
Vorig jaar duurde de epidemie uitzonderlijk lang. Foto Roos Koole / ANP

In Nederland is officieel een griepepidemie, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag meegedeeld. De ziekte komt in diverse varianten voor, maar volgens het instituut voldoet het huidige vaccin.

Afgelopen week zochten gemiddeld 72 op de 100.000 mensen de huisarts op met griepachtige klachten. De week ervoor waren dat er 82. Er is sprake van een epidemie als er gedurende twee weken op rij gemiddeld 51 mensen griepklachten hebben. In werkelijkheid kan het aantal mensen met griep hoger liggen, omdat maar weinig mensen met griep naar de dokter gaan.

De epidemieën duurden de afgelopen vijf seizoenen gemiddeld twaalf weken, meldt het RIVM. Die van vorig jaar duurde echter met 21 weken uitzonderlijk lang. Dat was in de veertig jaar daarvoor niet voorgekomen.

De griepprik wordt in februari voorafgaand aan het griepseizoen samengesteld op basis van de op dat moment heersende virussen. In de maanden daarna kan de samenstelling van het griepvirus een beetje veranderen, meldt het instituut, waardoor de vaccins niet altijd even effectief zijn.