In beeld

NRC-fotografen genomineerd voor Zilveren Camera

De jury heeft de nominaties bekendgemaakt van de Zilveren Camera’s, de belangrijkste Nederlandse prijzen voor fotojournalistiek. De Zilveren Camerajury beoordeelt jaarlijks duizenden inzendingen voor de prijzen, die uitgereikt worden in negen categorieën die vrijwel allemaal zijn opgedeeld in een prijs voor de beste serie en het beste enkele beeld. Onder de kanshebbers zijn dit jaar zeven NRC-fotografen. We zetten hun beelden op een rij.
Categorie Binnenland Nieuws, serie. Het Maagdenhuis in Amsterdam, waar het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) huist, wordt vanaf 25 februari 2015 bezet door ontevreden studenten en docenten, die meer democratie eisen in het hoger onderwijs. Op 11 april 2015 beëindigt de Mobiele Eenheid de bezetting. Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA stapt kort hierna op. Amsterdam, 25 februari - 11 april 2014
Olivier Middendorp
Categorie Binnenland Nieuws, enkel. De Palestijns-Syrische Abd el Rhman Fares (tien jaar oud) komt aan bij de tijdelijke vluchtelingenopvang in het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Den Haag, 11 november 2015
David van Dam
Categorie Natuur en Milieu, enkel. Een vrouw kijkt met een verrekijker de tuin in tijdens de nationale tuinvogeltelling. Het raam waar zij achter staat, is beplakt met silhouetten van vogels om te voorkomen dat echte vogels tegen het glas aan vliegen. Ubbergen, 18 januari 2015
Flip Franssen
Categorie Dagelijks Nieuws, serie. In april 2015 is het zeventig jaar geleden dat de stad Groningen werd bevrijd van de Duitse bezetters. Op uiteenlopende manieren wordt stilgestaan bij dit jubileum: door het naspelen van gevechten, het opzetten van een authentiek soldatenkamp en door een optocht van oude legervoertuigen. Groningen, 10-12 april 2015
Kees van de Veen
Categorie Dagelijks Nieuws, enkel. Een vluchtelinge in het Drentse Vakantiepark Oranje, dat vanwege de vrolijk beschilderde Pipohuisjes ook bekend staat als het Pipodorp. Oranje, 3 september 2015
Kees van de Veen
Categorie Cultuur en Entertainment, serie. De laatste dagen van circusolifant Buba bij de familie Freiwald, bij wie ze al 27 jaar verblijft. Ze mag niet meer optreden in Circus Freiwald vanwege een nieuwe wet die het vervoer en optreden van wilde dieren in het circus in Nederland verbiedt. In 2015 zat olifantendame Buba 35 jaar in het vak. 7-10 september 2015
Olivier Middendorp
Categorie Binnenland Documentair, serie. De fotograaf toont plekken waar men zich ongemakkelijk voelt: formele locaties met een grote emotionele drempel voor de bezoeker, of interieurs met een inherent negatieve maatschappelijke lading. Die plekken zijn onder andere een politiecel, gevangeniscel en afscheidsruimte, maar ook een mediation ruimte en publieke tribune zijn vastgelegd. Mei - november 2014 (openbaar gemaakt in 2015)
Lynne Brouwer
Categorie Binnenland Documentair, serie. De fotograaf reisde acht dagen mee met een streepjestrui die de weg van gever naar migrant in een opvangkamp aflegde. De reis voert van Almere naar het vluchtelingenkamp bij Grande Synthe (Groot-Sinten) bij Duinkerken in Noord-Frankrijk. 6-13 september 2015
David Galjaard
Categorie Buitenland Nieuws, serie. In de avond en nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november 2015 pleegden IS-aanhangers in Parijs zes terroristische aanslagen, waarbij in totaal 130 doden en meer dan 350 gewonden vielen. Eén van de aanslagen vond plaats in concertzaal Bataclan, waar drie schutters het vuur openden op het concertpubliek van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal: 89 mensen kwamen hierbij om het leven, onder wie de terroristen. Parijs, 14 november 2015
Roger Cremers